Bobby Baksi, projektledare Vinterstudion: "En pandemi får oss inte på fall"

”Blir det någon Vinterstudion den här säsongen?” Den mest vanligt förekommande frågan jag har fått de senaste månaderna. I allt från tittar-mejl, samtal med vänner till undrande kollegor på SVT. Det har varit väldigt tydligt för mig att det funnits en stor oro och ängslighet över att ett av Sveriges största och mest populära tv-program skulle behövas ställas in på grund av det rådande världsläget.

Bobby Baksi, projektledare Vinterstudion

Att denna kära vän inte skulle finnas där under de mörka vinterhelgerna då vi svenskar vant oss vid tanken att ligga under en filt, dricka varm choklad och se elit-idrottare ta ut sig fullständigt i skidspåren eller i slalombacken plötsligt inte skulle finnas där skulle vara helt otänkbart för många är intrycket. Vi älskar ju det. Brasmyset! Men också att följa Frida Karlssons jakt på Therese Johaug, Stina Nilssons byte från längd till skidskytte eller Anna Swenn-Larssons strävan efter fler medaljer.

Men lugn bara lugn, det kommer vi att kunna göra. I en föränderlig värld där oron kring pandemin är stor, så är ambitionen att Vinterstudion än en gång ska vara det starkt lysande alternativet i vintermörkret. Och kanske viktigare än någonsin tidigare.

Redan i augusti började jag och mina kollegor på SVT Sport ett intensivt och systematiskt arbete med vinterkalendern samt att hålla en nära dialog med både de internationella och inhemska förbunden. Ett rätt omfattande arbete som efter många om och men nu gör att vi står inför ytterligare en fantastiskt spännande vintersäsong. Både sportsligt och själsligt. Detta trots att tävlingar har slagits ihop, ställts in, skjutits upp och Covid-anpassats. En dyster verklighet tyvärr.

Under dessa rätt trista omständigheter är det därför ännu viktigare för Vinterstudion att kunna ge publiken värme, skratt, härliga möten och annat spännande innehåll men också det granskande och fördjupande som programmet genom åren kommit att förknippas med. Därför har vi kanske mer än någonsin också arbetat med reportagesatsningar, nya innehållsbitar och redaktionellt innehåll. För er som inte hunnit se Vinterstudion: På spåret än så rekommenderar jag er starkt att besöka SVT Play Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Som ett bevis på hur det redaktionella teamets kreativitet, mod att våga och tänka nytt bör trygga oroliga eller ängsliga tittare som undrar vad den 14:e säsongen av Vinterstudion kommer att bjuda på.

Vi har även flera nya praktiska förutsättningar denna säsong, vi kommer inte kunna vara på plats i skidspåren eller vid backarna med anledning av rådande situation i världen på samma sätt. Inte heller kan vi vara i närheten av de aktiva i lika stor utsträckning. Som tittare tror och hoppas vi inte att upplevelsen ska bli så annorlunda. Men även här kan jag stolt säga att kollegornas kreativitet och lösningsorienterade ansats varit guld värd. Jag är så glad över att få jobba med det här fantastiska gänget bakom Vinterstudion och jag tror det kommer att märkas. En pandemi får oss inte på fall.

Vi ses förhoppningsvis lördagen den 21: a november klockan 08:15. Sedan kör vi hela vägen fram till mitten av mars med tre härliga världsmästerskap i Sveriges television däremellan.

Välkomna in i värmen!

Bobby Baksi, projektledare Vinterstudion