Grattis SVT Nyheter Skåne 50 år!

Det startade som en kupp. I dag är det en omistlig del av vardagen. SVT Nyheter Skåne, tidigare Sydnytt, banade väg för lokala tv-nyheter i hela Sverige.

Första Sydnytt med Bo Sigheden som programledare och SVT Nyheter Skåne med programledaren Edina Hrustic (foto: Patrik Cegrini)

Det var den dåvarande tv-chefen i Malmö, Gunnar Ollén, som kuppade igenom Sydnytt som en försöksverksamhet sina chefer till trots. Den första studion var en skrubb i dåvarande tv-huset på Baltzarsgatan i Malmö. Sydnytt blev snabbt ordinarie verksamhet.

Idag firar SVT 50 år med lokala nyheter och det var alltså Sydnytt, i dag SVT Nyheter Skåne, som var förebilden. Många sändningar, rapporter, onlinenyheter och avslöjanden senare vill vi tacka vår stora publik för tips, kritik, utskällningar och uppmuntran. Varmt tack för att ni tittar! Och tack för att ni hjälper oss att bli bättre!

SVT är hela Sveriges television. Lokala nyheter och kontaktnät över hela landet är en av de viktigaste delarna för att uppnå det. Genom omprioriteringar och vad som har varit smärtsamma besparingar har SVT i snabb takt de senaste åren kunnat utöka antalet lokala redaktioner över hela landet. För drygt fem år sedan fanns SVT på 27 platser i Sverige, nu siktar vi mot minst 45. Och flera av satsningarna finns i Skåne.

Om några veckor invigs SVT:s nya redaktion i Kristianstad. Redaktionen i Helsingborg firade i våras sin femårsdag.

En del samhällsförändringar sker snabbt. Ibland, som under det här året, sker de till synes utan förvarning. Förra året tog vi det för självklart att vi lätt kunde pendla mellan Malmö och Köpenhamn. Vi tog släktkalas och föreningsliv för givet och kunde nog inte föreställa oss att svår sjukdom och ökade dödstal skulle komma av ett virus. I dagarna har Skåne haft en markant ökad smittspridning och myndigheterna har gått ut med strängare restriktioner. Allt det här rapporterar vi om.

Andra oroväckande och ibland dramatiska skeenden känner vi alltför väl igen. Arbetslöshet, sjukvårdens och äldreomsorgens utmaningar eller gängkriminalitet. SVT Nyheter Skåne ska förstås berätta om det uppenbara men också granska och avslöja händelser eller beslut som döljs för allmänheten. Som till exempel när vi avslöjade att Malmö stad placerade gängkriminella från samma krets i en lyxlägenhet. Syftet var att de skulle sluta begå brott, men istället blev lägenheten en bas för fortsatt kriminalitet. Eller som när vår rapportering ledde till att Region Skåne och Västra Götalandsregionen stoppade ett digitalt vårdverktyg som upphandlats till ett värde av en miljard kronor. Vi kunde visa att det fanns anledning att misstänka att upphandlingen inte gått rätt till och Region Skåne polisanmälde en av sina tjänstemän för misstänkt mutbrott.

Och samtidigt, mitt i dramatik och oförutsägbarhet, ska vi förstås rapportera om framsteg och möjligheter. I Skåne pågår ständigt en spännande utveckling kring hållbarhet, företagsamhet och forskning.

Och vi ska lyfta fram det som händer i Skåne för alla i Sverige. I Rapport och Aktuellt, i SVT:s digitala nyhetstjänst ska tittare runt om i landet kunna följa och förstå de viktigaste skånska nyheterna.

Trovärdiga medier är viktigare än någonsin när Sverige befinner sig i den värsta krisen sedan andra världskriget. Den senaste SOM-undersökningen där SVT fick ett historiskt högt förtroende visar just det. Allra mest och bäst journalistik får medborgarna när lokala tidningar och public service arbetar sida vid sida. Journalister på SVT har tävlat om att göra de viktigaste avslöjandena med Sveriges Radio, Sydsvenskan, Kristianstadsbladet, Norra Skåne och andra lokala medier i 50 år. Vi tänker fortsätta att envist leta efter de nyheter som är allra viktigast för tittarna. Och vi vill bidra till ett medielandskap där både privata medieföretag och public service har bra förutsättningar. De svenska tidningsbolagen ligger långt fram när det till exempel gäller digitala prenumerationer, de lyfts ofta fram som internationella föredömen, men får för lite stöd i konkurrensen med de globala bolag som tar en alltför stor del av reklamintäkterna i Sverige.

Idag firar vi 50. Inget sätt att fira på känns bättre än göra det med dig som tittar.

Återigen - ett stort tack! Och tack för tidernas bästa kupp Gunnar Ollén!

Göran Eklund, redaktionschef och ansvarig utgivare för SVT Nyheter Skåne samt SVT Nyheter Helsingborg

Hanna Stjärne, vd för Sveriges Television