Helgstudion gör comeback

I våras gjorde SVT Sport blixtsnabbt om Vinterstudion till Helgstudion för att möta publikens behov av nyheter och fördjupning om coronakrisen. Helgstudion blev en publikfavorit som vänligt och sakligt förklarade och fördjupade frågor om pandemin. Nu gör Helgstudion comeback under åtta helger innan det åter är dags för Vinterstudion i november.

På SVT Nyheter och SVT Sport laddar vi upp för nya direktsända program från Helgstudion. I våras handlade Helgstudion nästan uteslutande om coronaviruset. Pandemins konsekvenser är enorma för alla och särskilt för dem som blivit svårt sjuka eller förlorat närstående, för dem som fortsatt tvingas isolera sig samt för hela samhällsekonomin.

Sverige och världen ställs inför en rad stora frågor. När kommer ett testat och fungerande vaccin? Vad betyder pandemin för gemenskapen i EU? Vilka företag kommer gå under och vilka klarar sig bra trots krisen? Det är frågor kopplade till coronakrisen. Men ämnena i Helgstudion blir fler och bredare under hösten: Brexit och USA-valet är några exempel. Vi kommer att bevaka allt från stora internationella frågor till svenska lokala ämnen, vi kommer också att rapportera om hur sportvärlden steg för steg öppnar upp igen.

Under åtta helger i höst sammanfattar Helgstudion veckan som gått och ställer frågorna som hänger kvar i luften. Veckans mest intressanta personer intervjuas och de stora frågorna får ta plats. Inbjudna gäster, korrespondenter, experter och initierade reportrar bidrar med sin kunskap och svarar på publikens frågor.

Helgstudion fortsätter med den varma, inbjudande och nyfikna inramning som blev så uppskattad i våras. Programmet sänds lördagar och söndagar klockan 9—12. Programtiden tillåter ett lugnare tempo och mer tid för resonemang och fördjupning och är ett bra komplement till den ordinarie nyhetsrapporteringen.

När Helgstudion gör comeback under hösten, nystarten sker den 19 september, är det som ett samarbete mellan SVT Nyheter och SVT Sport. Programledare och reportrar hämtas från båda redaktionerna.

Programledare blir bland andra Mats Nyström, Andrea Hökerberg, Fredrik Skillemar och Linda Nilarve. Flera av SVT Nyheters reportrar och experter medverkar: Mats Knutson, Carina Bergfeldt, Elisabeth Marmorstein samt Christoffer Wendick. Experter från SVT Sport som exempelvis Daniel Nannskog har också en given plats i programmet.

Helgstudion sänder alla lördagar och söndagar klockan 9-12 mellan 19 september och 8 november.

Åsa Edlund Jönsson, sportchef SVT

Charlotta Friborg, ansvarig utgivare SVT nyheter