Unik programsatsning om Palmemordet

Vem mördade Olof Palme? Frågan kan den 10 juni – över 34 år efter mordet – faktiskt få ett svar.

André Pops och Lars Olof Lampers i studion för Veckans brott extra: Palmemordet. Foto: Janne Danielsson, SVT

Det hela började med att Camilla Kvartoft ställde en mycket vältajmad fråga till Palmeåklagaren Krister Petersson i Veckans Brott i vintras. Som så ofta med skickliga journalister var det varken slump eller tur, utan resultatet av en slags redaktionell instinkt om när det är läge att ställa rätt fråga. Svaret var minst sagt häpnadsväckande. Petersson lovade en lösning på Palmemordet ”före sommaren”.

Och där är vi alltså nu – den 10 juni. Det är en händelse av historiska dimensioner som kräver ett alldeles särskilt tv-program. Och ett sådant törs vi lova.

Vi förbereder nu ett två timmars direktsänt program där vi med skickliga scenografer byggt upp Decorimahörnan, exakt som den såg ut 1986, i studion.

Sändningen sker som uppföljning av att Palmeutredningen presenterat sina slutsatser tidigare under dagen. (Det direktsänder vi naturligtvis också.) I studion kommer att finnas vittnen, politiker och experter från då och nu som analyserar dagens besked – vilket det än blir.

Programledare kommer att vara André Pops och Lars Olof Lampers.

Vi kommer att bygga programmet längs en tidslinje som speglar vad som hände under mordnatten och skapa olika teman längs tidslinjen:

  • Strax före mordet.
  • Strax efter mordet.
  • Motivbilder.
  • Mördaren.
  • Vapnet.
  • Stämningen/Polariseringen i Sverige.
  • Skulle undersökningen som presenterats hålla i domstol?

I samtal med spännande gäster i studion kommer programledarna att reflektera över traumat som mordet skapat och titta framåt – vad kan den eventuella lösningen på mordet betyda för Sverige i dag?

Bland gästerna som hittills är bokade märks förundersökningsledaren själv, Krister Petersson, spaningsledare Hans Melander, två centrala vittnen från mordplatsen, Olof Palmes son Mårten Palme, nära medarbetaren och förre statsministern Ingvar Carlsson, advokater, författare, journalister som varit på plats och många fler.

Vi hoppas med detta skapa en mångfacetterad sändning kring upplösningen av ett av de stora nationella trauman som drabbat vårt land.

Vi har haft några sådana. Förlisningen av Estonia, Tsunamin, Terrorattentatet på Drottninggatan och just nu lever vi igenom en pandemi som är omvälvande. En vanlig beskrivning av så här genomgripande gemensamma upplevelser är påståendet att det fanns ett Sverige före händelsen och ett annat efter.

När tiden går brukar det sällan visa sig stämma i någon konkret mening. Själva Sverige förblev i allt väsentligt detsamma utom för de närmast berörda. Med mordet på Olof Palme är det annorlunda.

Före mordet var Sverige ett land där statsministern kunde röra sig som folk gör mest, där tilltron till rättsväsendets förmåga var mycket hög och en mycket vanlig självbild som svensk var att tillhöra ett mycket speciellt litet land som förskonats från mycket världen i övrigt brottas med.

Med mordet föll skyddsvallarna, eller möjligen skygglapparna beroende på vem man frågar. Sveriges stora röst i världen – som varit både älskad och hatad - var nu tystad. Det socialdemokratiska partiet skulle bli ett annat och Sverige ett land i världen som bar stora likheter med andra länder i världen.

Och frågan har i över tre decennier kvarstått, likt ett sår där skorpan då och då rivs av:

Vem mördade Olof Palme?

Ska vi få svaret den 10 juni i år?

Osvuret är alltid bäst i denna fråga. Men vi törs lova en spännande sändning med samma ton som Veckans Brott – nyfiken, påläst, inkluderande och med utrymme för kritiska frågor.

Varmt välkomna att titta.

/Jan Helin