Sommaröppet på SVT

Eva Beckman, programdirektör och Jan Helin, mediedirektör skriver om sommaren på SVT.

Jan Helin och Eva Beckman. Foto: Jan Danielsson

Efter en mycket ovanlig vår står nu en mycket annorlunda sommar för dörren. Detta borde fått vara en sommar där vi skulle fått njuta av ett magnifikt fotbolls-EM med matcher över hela Europa, en sommar med sedvanlig folkfest i Allsång på Skansen, en härlig SM-vecka och ett friidrotts-EM när kvällarna börjat bli mörka igen i augusti. 

Inget av detta blir av såsom vi tänkt. Det fanns en överhängande risk att alla inställda evenemang och förbud mot att samla publik också skulle leda till ett sommarstängt SVT. Corona eller inte – det duger inte. Vi har därför tillsammans med våra fantastiska medarbetare på SVT:s olika avdelningar tagit fram en rad satsningar för att hålla allas vårt SVT sommaröppet i år. 

Sommaren är normalt en årstid när tv-tittandet går ner. Ledighet, ljusa kvällar, utlandsresor eller sommarviste med vänner, familj eller släkt ändrar tv-vanor hos många. Vi brukar därför investera mindre i program på somrarna än under resten av året. 

I år är inte en sådan sommar. Publikens behov av förstärkt nyhetsbevakning kombinerat med tv som sällskap, som vi på olika sätt försökt svara på under våren, tror vi består för många denna sommar. Därför initierar vi nu en rad nya satsningar över sommaren.  

Redan i nästa vecka gör vi fyra program live som egentligen befinner sig mitt i en utvecklingsfas. Vi kallar det Ekonomibyrån och det blir ett fördjupande format i det ämne som vi tror kommer att dominera den offentliga diskussionen och debatten efter Coronan – hur ska Sveriges, Europas och världens ekonomi komma igång igen? 

Därefter gör vi en rad sommarsatsningar: 

  • Förstärkt nyhetsleverans. Aktuellt sänds med två programledare hela sommaren och vi förlänger sändningen till 30 minuter på vardagar mot normalt 15 med en programledare på sommaren. 
  • Lokala Nyheter också på helgen, fredag och söndag.
  • Förstärkt dygnet runt uppdatering online i vår digitala tjänst SVT Nyheter.
  • Morgonstudion och Rapport sänder fortsatt precis som nu hela sommaren, men vi flyttar fram den sena Rapportsändningen på lördagar till 21.00. Det betyder att det varje dag alltid är nyheter i SVT klockan 18.00, 19.30 och 21.00.
  • Vi fortsätter med programmet Nyhetstecken hela sommaren och teckenspråkstolkar alla extrasändningar och Rapportsändningen klockan 16.00 hela sommaren. 

Så långt nyheterna. Men en lika viktig del av SVT är också det utbud som ger fler perspektiv och håller publiken sällskap. I SVT Play kommer vi publicera ett större utbud av dokumentärer och dramaserier än normalt, men vi tror också att det finnas ett extra stort värde att publiken möter oss live just denna sommar:

Sommaröppet! Varje måndag och torsdag, med start veckan efter midsommar, direktsänder vi ett nytt program från Umeå och Malmö med aktuella och underhållande samtal. Eftersom vi vet att publiken inte kan resa som de brukar, inte heller inom landet, tar vi våra lokalredaktioner till hjälp för att göra nedslag i hela landet när Sverige är som allra vackrast. Tittarna kommer också att kunna skicka hälsningar till alla släktingar och vänner som de inte kan besöka just nu. 

Sommaröppet: Sport! Suget efter att se livesport är stort denna sommar. Vi gör vad vi kan. Vår kunniga sportredaktion har valt ut ett antal höjdpunkter i den svenska idrottshistorien i en rad idrotter. Fotboll, friidrott, simning, motorsport, tennis. Vi tittar på de stora ögonblicken och minns tillsammans med de som gjorde det och experter som sätter de klassiska idrottsögonblicken i sammanhang. Början blir magisk. Den 5 juli är det exakt 40 år sedan Björn Borg föll på knä på Wimbledons centercourt efter att ha slagit ut John McEnroe och vunnit sin 5:e raka Wimbledon seger. Enligt många experter är det efter 40 år fortfarande den bästa tennismatch som någonsin spelats. Vi minns den, tittar på höjdpunkter och för den som vill visar vi hela den klassiska tennismatchen i sommarnatten. 

Dansa hemma. Mellan den 12-18:e juli blir det dansbandsvecka i SVT för alla hemmasittare. Eftersom vi vet att det är många som sörjer alla inställda dansevenemang och längtar efter att få röra på sig, kommer vi bygga en dansbana där några av publikens favoritband får uppträda - även om själva dansandet får ske därhemma. 

Sommargympa Och givetvis fortsätter vi med den omåttligt populära Morgongympan med Sofia Åhman – nu med nyinspelade avsnitt i det gröna. 

Som sagt. Den här sommaren kommer inte bli exakt den vi drömt om och vi är många som sörjer att våra semesterplaner gått upp i rök. Men vår förhoppning är att SVT, på detta sätt, kommer att bjuda på television som gör sommaren både lite mindre ensam och lite mera somrig.    

Eva Beckman, programdirektör
Jan Helin, mediedirektör