Ekonomibyrån - SVT startar nytt ekonomiprogram

Coronapandemins lika överraskande som skoningslösa framfart har kastat världen in i en helt ny ekonomisk situation.

Alexander Norén leder Ekonomibyrån. Foto: Janne Danielsson

Ekonomer har dragit paralleller till 30-talets depression, men om lågkonjunkturen blir lika djup och långvarig som den som inleddes med kraschen på New York-börsen i oktober 1929 är det ingen som kan veta säkert. Och hur skulle man? Världsekonomin är helt annorlunda beskaffad i dag än vad den var då. Helt klart är i alla fall att denna utveckling är alldeles för viktig och intressant för att inte följa noga och vi startar nu det nya programmet Ekonomibyrån.

Ekonomibyrån kompletterar våra stora nyhets- och samhällsprograms ekonomibevakning och kommer initialt och ofrånkomligen ha ögonen på konsekvenserna av Corona och återuppbyggnaden av ekonomin. Programmet kommer inte att ha den ansvarsutkrävande rollen, inte heller den avrapporterande. Ekonomibyrån kommer att med nyfikenhet och vetgirighet intressera sig för rörelser, lösningar, trender och initiativ på ekonomins område. Här är inget ämne för litet så länge det lär oss något intressant. Liksom i systerprogrammet Utrikesbyrån törs vi lova att samtalen kommer att präglas av engagemang och stor kunskap, men här är gästerna istället entreprenörer, näringslivsprofiler och ekonomiska experter. Programledare är SVTs mångårige ekonomijournalist och numera techkorrespondent Alexander Norén. 

Ekonomibyrån startar torsdag den 28 maj i SVT Play och i SVT2 kl. 22.15 och sänds fram till midsommar. Efter sommaren är programmet tillbaka igen.