Så säkras nyhetsförmedlingen under coronakrisen

Här kan du läsa om hur SVT:s nyhetsleverans ska säkerställas långsiktigt.

SVT Nyheter är nu inne på sjätte veckan av dygnet-runt rapportering om coronaviruset. Vi fortsätter rapportera med stor intensitet och planerar samtidigt för att vara uthålliga. Stora delar av företaget som har journalistisk kompetens är redo att ställa om och bidra i nyhetsproduktionen. Vi har aldrig mött ett sådant stort publikt gensvar för nyhetsrapporteringen.

Först om hur vår rapportering påverkats av pandemin.

svt.se kan du dygnet runt, sedan 24 februari, följa det senaste https://www.svt.se/nyheter/utrikes/senaste-nytt-om-coronaviruset Länk till annan webbplats..

Följ också gärna din lokala redaktions rapportering om Corona. Många rapporterar direkt (välj område i SVT Nyheter-appen eller på svt.se) och visar en förändrad lokal vardag. Ett av många exempel är SVT Nyheter Dalarnas fina bilddagbok Länk till annan webbplats. 

På svt.se finns pedagogiska visualiseringar som ständigt uppdateras – om smittans spridning https://www.svt.se/datajournalistik/har-sprider-sig-coronaviruset/ Länk till annan webbplats. och läget i intensivvården: https://www.svt.se/datajournalistik/corona-i-intensivvarden Länk till annan webbplats. samt hur social distansiering fungerar https://www.svt.se/datajournalistik/social-distansering-simulering/ Länk till annan webbplats.

Tack vare SVT Sport sänds Helgstudion 9-12 lördag och söndag preliminärt hela april.

Morgonstudion förlängs även denna vecka med en halvtimme till 9.40.  

Lokala nyheter har från och med denna vecka nya starttider:

Ändrad start och sluttid SVT1 18.15 -18.25 mån – fredag (förut 18.33 – 18.43). Ändrad start och sluttid SVT2 21.39-21.49 mån – torsdag (förut 21.46 – 21.56)

SVT Nyheter Direkt fortsätter att bevaka pressträffar och stora nyhetshändelser i Sverige och världen. En ”normal” vecka har vi cirka 10-12 sändningar i veckan. De senaste veckorna har vi sänt 40-50 gånger i veckan.

Agenda har förlängt sina sändningar de senaste veckorna och gör det även framåt vid behov.

SVT Nyheter Direkt har också varit avsändare till ett uppskattat extraprogram.

Corona Special” 20-20.30 som sänts i SVT2. Det gjorde sin sista sändning i fredags. Vi måste  hushålla på resurser och tänka långsiktigt. Vi har fortsatt beredskap att extrasända även kvällstid vid stora nyhetshändelser.

Våra nyhetsredaktioner är precis som andra arbetsplatser påverkade av smittan. Vi har ingen säkerställd statistik men många är hemma, antingen sjuka eller hemma med sjuka barn. Alla som har minsta symptom håller sig från redaktionerna.

Vi planerar för att situationen förvärras och arbetar efter en prioritering av utbudet. Som jag skrev i förra bloggen prioriteras riksnyheternas nyhetssändningar och flödet på svt.se i ett extra tufft läge. Därefter prioriteras lokala nyheter, som kan komma att sändas över större regioner och få kortare sändningstid.

Det finns en oerhörd hjälpsamhet och kompetens inom företaget som underlättar vårt arbete att ställa om. Duktiga medarbetare från hela landet, som i vardagen annars arbetar med annat journalistiskt utbud, är redo att gå in där det behövs som mest nu, i nyhetsbevakningen.

Ett exempel är SVT Sport är som ställt om och som nu sänder uppskattade Helgstudion varje helg. Ett annat är Veckans Brott-redaktionen som kortar sin planerade säsong för att bistå. Lokala nyheter är tekniskt komplicerade att flytta i tablån, därför har vi nu vid ett enskilt tillfälle ändrat starttiden. Det gör oss mer flexibla att vid behov korta Sportnytt och Kulturnyheterna och låna duktig personal därifrån. Flera liknande initiativ och möjligheter finns. Denna kraftsamling och solidaritet betyder oerhört mycket.

Vi förvaltar ett stort förtroende. Vi har aldrig varit med om en sådan publikökning. SVT.se har för tredje veckan i rad över åtta miljoner unika besökare. Vi svarar varje vecka på tusentals frågor från publiken. De lokala och rikssända nyhetsprogrammen har generellt 40% fler tittare än i vardagen. Bara Aktuellt når vissa dagar hela 70% fler tittare.

Det är för tidigt att utvärdera en pågående bevakning, säkert finns mycket vi kan göra bättre. Men jag är i grunden oerhört stolt över vår journalistik, hur vi förvaltar publikens intresse för våra nyheter och över SVT som företag. Vi hjälps åt.

  • PUBLICERAD 31 Mar 2020 - 09.59