Journalistik och berättelser som skakar om Sverige

Andreas Bedinger, divisionschef för allmän-tv, om Swedbank-granskningen och dokumentären Josefin Nilsson - älska mig för den jag är.

Mobilen glöder från alla pushnotiser som plingar till helt oavbrutet just nu, genererade av SVT:s journalistik och berättelser. De handlar om Kspecial-dokumentären Josefin Nilsson - Älska mig för den jag är. Och väldigt intensivt om SVT:s granskning av Swedbank som nu pågått löpande och i omgångar sedan Uppdrag Gransknings och SVT Nyheters första del i avslöjandet den 20 februari och som efter en intensiv nyhetsbevakning igår resulterade i VD Birgitte Bonnesens avgång.

Swedbank-fallet utvecklas med en rasande fart just nu, men vi ska ha respekt för den kunskap och de resurser som krävs för att göra en sådan granskning. Teamet på Uppdrag Granskning och SVT Nyheter som bakom avslöjandet har arbetat intensivt i flera månader med start och grund redan för ett år sedan. Och när tre heltimmesreportage kompletteras av och bygger på ett mycket nära och tätt samarbete mellan SVT Nyheter och Uppdrag Granskning har vi kunnat erbjuda publiken nya avslöjanden vecka för vecka i över en månads tid.

Det krävs uthållighet, kunnighet och extrem noggrannhet. När några av Sveriges absolut bästa journalister har rätt förutsättningar så kan det bli precis så här bra. Och då blir det omvälvande för hela Sverige, och faktiskt en historisk händelse.

”Historien om Josefin har bara väntat på att bli berättad” säger producenten Anna-Carin Stenholm Pihl till tidningen Journalisten.  Teamet bakom dokumentären lyckades förvalta berättelsen på ett oerhört fint och respektfullt sätt. Det fanns ingen uttalad tanke att filmen skulle utlösa vad som är snudd på en revolution, eller att blickarna skulle vändas mot Sveriges främsta kulturinstitution där fundamenten skakar. Skaparna ville en enda sak - berätta Josefins historia. Men mottagandet och engagemanget är sensationellt med en webbpublik på hittills nästan 900000 och ett enormt genomslag i såväl nyhetsbevakning som sociala medier, och då har vi ännu inte ens hunnit sända dokumentären i broadcast (filmen sänds i kväll fredag kl. 20.00 i SVT2).

Stora debatter i samhället som ett resultat av SVT:s program. Det är precis det som ligger i hjärtat av public services uppdrag.

Andreas Bedinger,

Divisionschef Allmän-TV