SVT Nyheter och Coronabevakningen

Det svenska samhället står inför en pandemi vars verkningar på individen och samhället är svåra att analysera just nu. Vi ser att publiken vänder sig till SVT för att få svar på sina frågor och att bli uppdaterade på det senaste som hänt. Så här planerar vi just nu att sända och publicera nyheter de närmaste dagarna. SVT Nyheter anpassar ständigt sina sändningar efter läget.

Utbudet 

·        Vi uppdaterar dygnet runt nyheter om Corona på svt.se Länk till annan webbplats.. Sedan den 24 februari har redaktionen ställt om för att rapportera i detta ständigt pågående flöde där vi översiktligt ger de senaste nyheterna, fakta, grafik om virusets spridning och förklarande nyhetsklipp. Här tar vi också emot publikens frågor och ger svar. Trycket är enormt. Vi har svarat på tiotusentals frågor och de fortsätter strömma in. Flödet har hittills över 12 miljoner besök. SVT har aldrig nått så många digitalt med nyheter. Även Text-TV är en uppskattad informationskälla.  

·        Vi extrainsätter program om Coronaviruset 20-20.30 i SVT2 måndag till fredag. På tisdag, när beskedet kommer om fotbolls-EM skjuts upp, sänder SVT Sport extra 20.30 – 21.00 i SVT2. Kommande helg ersätts ordinarie Vinterstudion av en bredare rapportering om Corona med hjälp av experter. I programmen utgår vi från tittarnas frågor. 

·        På svt.se direktsänder vi alla presskonferenser där regeringen och svenska myndigheter berättar om nya åtgärder och initiativ. Här sänder vi också extra vid stora händelser i Sverige och i utlandet som när Danmark stänger gränserna, SAS permitterar eller Donald Trump förklarar nationellt nödläge i USA. Alla extrasändningar går att se i efterhand på svt.se och SVT Play. 

·        Givet det allvarliga läget har vi nu bestämt att samtliga direktsändningar om Corona också alltid sänds direkt i SVT2. Det kan innebära ovälkomna avbrott för vissa tittare, och att program inte sänds i sin helhet.  

·        I Morgonstudion 6.00-9.10 ges nyheter och analyser om viruset och varje morgon 8.08 får tittarna möjlighet att ställa frågor som besvaras av en expert. 

·        Rapport sammanfattar nyhetsvecklingen varje halvtimme på morgonen liksom 12, 16, 18 och 19.30 samt sena rapport. Aktuellt ger varje kväll kvalificerade utfrågningar och analyser. Vi ser ett kraftigt höjt publikt intresse även för de tablålagda nyhetssändningarna.  

·        När så många nyheter är nationella och globala har våra 21 lokala redaktioner en särskilt viktig roll. Här får den lokala publiken överblick och fördjupningar kring läget lokalt och bjuds in till dialog som i exemplet här om hur livet påverkas i Dalarna. Länk till annan webbplats.

·        Lilla Aktuellt vänder sig direkt till barnen och har samlat sin corona-rapportering här. Länk till annan webbplats. Här finns förklarande video, frågor och svar för barnen, tips från kuratorn och information om viruset.  

·        Agenda har samlat experter om viruset och söndagens sändning behandlades sjukvårdens beredskap inför en italiensk situation i Sverige och coronavirusets påverkan på ekonomin.  

·        SVT Sport har uppgiften att i nyhetssändningar berätta om hur idrottsverige påverkas och att också anpassa redaktionen till ett nytt läge där evenemang efter evenemang ställs in. Här om beslutet att ställa in SM-veckan en av våra allra mest populära idrottsfester. Länk till annan webbplats.

·        Vi ger också nyheter på samiska, finska, lätt svenska och teckenspråk och har valt att bryta utbudet i SVT24 för att teckenspråkstolka presskonferenser.  

·        Under veckan som gått har vi extrainsatt flera program i TV. Tisdagskvällen 11 mars, samma dag som Folkhälsomyndigheten skrev upp smittorisken till mycket hög, sände SVT Nyheter ett timmes långt nyinsatt program om corona Länk till annan webbplats. som sågs av nästan 1,6 miljoner människor. På svt.se och SVT Play har vi vardagar extrainsatt programmet ”Coronaspecial: Läkaren svarar på dina frågor” dit tittarna ombedes skicka frågor.  

·         

Påverkan på redaktionerna 

Vår uppgift är att sända nyheter även om många medarbetare drabbas av sjukdom. Det är vårt ansvar som public service-bolag. Därför har SVT vidtagit en rad försiktighetsåtgärder. Vi har exempelvis infört restriktioner för besökare och resor, minimerar möten och har stoppat publik till tv-program. 

I TV-huset i Stockholm där riksnyheterna finns separerar vi redaktioner och inför arbetslag som inte går omlott med varandra. Vi har förberett så att en grupp av medarbetare som inte måste vara på redaktionen kan jobba hemifrån. Vi har sedan tidigare infört åtgärder som extra städning på våra ytor. 
Det här är de åtgärder vi vidtagit idag den 16 mars. Vi kan behöva införa ytterligare åtgärder och är förberedda på det.  

SVT har också en planering kring hur vi prioriterar vårt utbud. I ett tufft scenario, om väldigt många är sjuka, prioriterar vi utsändningen av våra ordinarie rikssända program och flödet på svt.se. Program riskerar då att utgå. Alla andra nyhetsredaktioner, oavsett om det är expertredaktioner eller om de är lokala- och minoritetsredaktioner, får då bidra till de nationella sändningarna. Vi hoppas att det inte blir så, men vill vara transparenta med risken och prioriteringen.