Stärkt förtroende - i tider av oro

Anne Lagercrantz, chef för nyhetsdivisionen, berättar om hur SVT arbetar med förtroendet i vardagen.

Medieakademins Förtroendebarometer visar att förtroendet även i år ökar något för SVT. (Lokaltidningarna, de stora morgontidningarna, kvällspressen samt TV4 ökar också). Det gläder oss.

I tider av kris och i vardagen är förtroendet vårt viktigaste kapital. De här vårvintermånaderna år 2020 delar vi det osäkra läget kring coronaviruset med resten av världen. Hur farligt är det egentligen? Är myndigheternas åtgärder överdrivna, rimliga eller för långsamma och försiktiga? Och är effekterna på ekonomin allvarligare än själva smittan?   

Ingen av oss kan veta hur mediernas hantering av viruset kommer utvärderas i efterhand. Vi vet däremot att just nu sprids rykten, människor hamstrar medicin och mat, munskydd säljs för överpriser på nätet.  

Vi vet också att många söker sig till SVT Nyheter för information och uppdateringar. Våra nyhetssändningar i tv lockar en stor publik och vår digitala nyhetstjänst når en rekordpublik: bara vår direktrapportering om Corona online har haft över en miljon besök en enskild dag. Tisdagskvällen 11 mars, samma dag som Folkhälsomyndigheten skrev upp smittorisken till mycket hög, sände SVT Nyheter ett timmes långt nyinsatt program om corona Länk till annan webbplats. som sågs av nästan 1,3 miljoner människor.  

Jämte våra ordinarie sändningar har direktrapporteringen digitalt blivit en modern, uppskattad form av beredskapsrapportering för SVT. Särskilt uppskattar publiken möjligheten att ställa egna frågor och få svar i ett flöde som också snabbt ger de senaste nyheterna, fakta, grafik över smittspridningen och förklarande videoklipp.  

Vi har bemanning dygnet runt och flödet har varit igång oavbrutet sedan 24 februari och intresset avtar inte, tvärtom söker sig allt fler hit. De visar oss ett förtroende som vi minut för minut anstränger oss för att visa att vi förtjänar.  

Vi för också ständiga diskussioner på redaktionerna om vi ligger på rätt nivå i bevakningen.   Hur gör vi för att inte bidra till alarmism utan till att ge medborgarna den information och journalistiska granskning de behöver? Vi ska vara snabba med det senaste utan att äventyra relevans, källor och rimlighet. Vi låter experter med olika uppfattningar komma till tals på sajten och i våra nyhetsprogram.  

Jag är stolt över SVT Nyheters bevakning och hur vi möter de högt uppställda krav som publiken har rätt att ställa på oss.  

Men det är självklart inte bara corona-bevakningen som påverkar människors förtroende för oss. Här kommer ytterligare några exempel som jag vet är viktiga.  

Granskande journalistik som avslöjar fusk, maktmissbruk och svågerpolitik. När människor ser att journalistiken gräver fram felaktigheter så ökar det förtroendet är min fasta övertygelse. SVT Nyheter gör just nu flera satsningar för att ta fram mer egna granskningar. Ett nytt nav är grävredaktionen i Stockholm. Navets allra första granskning om utsläppen från färjetrafiken nominerades nyligen till Guldspaden Länk till annan webbplats.. Vi har frigjort resurser för att underlätta för lokala reportrar som vill göra granskningar och för att underlätta samarbeten med Riksnyheterna och Uppdrag granskning.  

SVT Sport står inte bara för världens mest jämställda sportbevakning. De satsar nu också på än bättre granskningar inom sportens värld och har rekryterat nya nyhetschefen Johanna Bäckström Lerneby som bland annat vunnit Stora Journalistpriset Länk till annan webbplats.

Historiskt har vi journalister varit för dåliga på att berätta om våra arbetsmetoder och vägval. Vi har inte tillräckligt värdesatt öppenheten. Nu har vi ett ansvar att bättra oss och bli mer transparenta. SVT Nyheters ansvariga utgivare berättar allt oftare om hur de resonerar kring publiceringar lokalt och på nyhetsbloggen Länk till annan webbplats.. Vi planerar att öka transparensen ännu mer och har bland annat tagit fram det digitala formatet “så här gjorde vi jobbet” för att berätta om arbetet bakom kulisserna. 

Vi ska bli bättre på att redovisa när vi gör fel. Allt ifrån faktafel eller andra brister till när vi blir fällda av Granskningsnämnden. Digitalt ber vi publiken om hjälp att uppmärksamma oss på språk- och sakfel och tack vare det nya medieetiska systemet har vi också öppnat för granskningar av det vi publicerar online Länk till annan webbplats..  

Ett spännande transparensprojekt som SVT Nyheter Väst har genomfört är ”Låna en reporter” Länk till annan webbplats.. Det har varit ett fint sätt att berätta om våra arbetsmetoder och att arbeta tillsammans med publiken. Tittare och läsare kunde lämna in tips och sedan just låna en reporter från SVT för att göra ett reportage om ett angeläget ämne. Projektet vann för några dagar sedan Sverigepriset på SVT.  

Förtroende handlar också om hur vi förmår skildra det som är angeläget i vardagen. SVT har ett särskilt ansvar att finnas i hela landet och att spegla hela landet. Därför öppnar vi fler och fler redaktioner. I år ökar vi antalet med fyra orter: Skara, Arvidsjaur, Nyköping och Kristianstad. På fem år har vi gått från 27 till 38 SVT-orter. Inom några år vill vi finnas på 45 platser.  

Igen, vi är mitt uppe i bevakningen av coronaviruset, och det är för tidigt att utvärdera hur vi klarat den. Men jag kan lova att vi varje dag gör allt vi förmår för att förvalta det förtroende publiken visar oss genom att välja vår rapportering i TV och online.  

Förtroende är en färskvara och nås inte via genvägar. Vår strategi för att behålla det är saklig och relevant journalistik kombinerat med stärkt granskning, transparens och lokal närvaro.