SVT Nyheter i ny kostym

Ikväll får Rapport ett nytt utseende. I födelsedagspresent. Sveriges största nyhetsprogram fyller nämligen 50 år.

Inom en månad har alla våra nyhetsprogram ömsat skinn. Vi har byggt en ny nyhetsstudio som kommer att inrymma alla riksnyheter och tittarna kommer mötas av både ny dekor och ny grafik. 

Vi är väldigt stolta över vår nya studio. Dels är det ett imponerande bygge som med en 65 kvadratmeter böljande skärm tillåter en stor flexibilitet och många olika produktioner med olika uttryck på ett och samma ställe. Dels var det hög tid för våra nyhetsprogram att få ett nytt utseende. Tittar man bakåt på hur nyhetsstudior har sett ut genom åren blir det helt uppenbart hur teknik och estetik utvecklas och det är ett måste för SVT att uppdatera vårt utseende i takt med tittarnas förväntan på modern nyhetsproduktion. 

Och apropå modern. Är inte nyhetsprogram på väg bort till förmån för digital nyhetskonsumtion i mobilen? Nej, det verkar inte så - i alla fall inte än på mycket länge. Men det trodde vi för några år sedan. Tvärtom verkar det som att nyhetsprogram istället för att bli irrelevanta har fått en ny relevans som komplement till den digitala nyhetsrapporteringen. Eftersom många i dag är omgivna av en störtskur av nyheter dagtid verkar behovet att mot dagens slut få nyhetsläget sammanfattat och satt i ett sammanhang av en trovärdig avsändare snarare ha ökat. Därför har nyhetsprogrammen, liksom papperstidningarna, fått en något förändrad roll. Uppdraget har gått från att rapportera vad som hänt till en sammanfattande och fördjupande roll, eftersom många redan vet vad som inträffat när de bänkar sig framför programmet. 

Rapport lovar idag vår publik att pålitligt sammanfatta det viktigaste i Sverige och världen. Aktuellt lovar engagerande och nya perspektiv på dagens stora nyheter och samhällsfrågor. Våra lokala nyheter som också får nya kläder ger med engagemang och pålitlighet nyhetssammanfattningen av det mest relevanta när dig. Och Kulturnyheterna vill i sitt löfte till publiken inspirera till att utforska kultur och vidga tanken om vår samtid. 

Detta fina hoppas vi ska komma till uttryck i vår nya nyhetsstudio. Vi har velat skapa både ett sammanhållet utseende för nyheter från SVT men också egna karaktärsdrag hos de olika programmen. 

Håll ögonen öppna ikväll och under den närmaste månaden. Vi är själva lite pirriga, men väldigt nöjda. 

  • PUBLICERAD 5 Dec 2019 - 11.49