Så hittar du det parti som passar dig bäst

Nu lanserar SVT Nyheter flera nya digitala tjänster som bidrar till kunskap om och granskning av partierna. I ett nytt verktyg kan du se hur partierna specialanpassar sina annonser på Facebook för att nå fram till olika målgrupper.

EU-valet är bara några dagar bort och SVT Nyheter har sedan flera veckor en stor bevakning Länk till annan webbplats. både online och i tv. Men vi gör också flera nya digitala verktyg som både hjälper dig att hitta det parti som du gillar bäst och bidrar till granskning av partierna. Våra prisbelönade databasjournalister skapar återigen banbrytande journalistik.

Kartläggning av partiernas annonsering på Facebook
Partierna anpassar sina annonser på Facebook för att vinna just din röst. Via algoritmer kan partistrategerna styra budskap beroende på var du bor, hur gammal du är, om du är man eller kvinna och inte minst hur Facebooks algoritmer har uppfattat dina intressen. Det vi noterar är att annonser som visats för kvinnor har fler kvinnor i bild, utseendet och retoriken varierar väsentligt inom samma parti beroende av vilken målgrupp den styrs mot. Botanisera på vår sajt Länk till annan webbplats.så får du samtidigt mer information om partierna och EU-valet, möjlighet att själv avslöja partiernas taktik och kanske också nya insikter om hur Facebooks algoritmer gör det möjligt att rikta budskap.

Partiduellen
Väljer du mellan två partier i EU-valet? I  Partiduellen Länk till annan webbplats.  visar vi hur dina favoritpartier skiljer sig åt. Du väljer själv ut två partier för en duell och sedan får du fem frågor som visar hur partierna tycker olika. Du läser deras argument och bestämmer vilket parti du delar uppfattning med.

Så placerar sig partier och kandidater i den EU-politiska rymden
Hur skiljer sig det politiska landskapet i EU-valet Länk till annan webbplats. från riksdagsvalets landskap? Vi kan även visa hur väl EU-kandidaternas åsikter stämmer överens med partiets officiella hållning.

Valkompassen
Vår valkompass Länk till annan webbplats., där du kan matcha dina åsikter mot partierna är välkänd sedan flera val. Inte minst bland förstagångsväljaren är den betydelsefull. Hela 58 procent av förstagångsväljarna använde vår valkompass vid höstens val.

Slutspurt
På måndag vet vi hur det har gått i EU-valet. Just nu arbetar SVT Nyheter hårt för bästa möjliga journalistik online, i tv-sändningarna och via datajournalistik. Under valvakan satsar vi på ambitiös service om valresultatet och när vallokalerna stänger kommer som vanligt SVT:s vallokalsundersökning att presenteras.
Hela SVT Nyheters bevakning finns samlad på svt.se Länk till annan webbplats. , SVT Play Länk till annan webbplats. och på vår sajt för datajournalistik Länk till annan webbplats. så att du som vill uppdatera dig inför valet snabbt ska hitta det du behöver.

Efter valet i höstas mätte vi väljarnas förtroende för olika medier och SVT rankades högst.  Extra glädjande var det att gruppen förstagångsväljare rankade SVT både i tv-kanalerna och online som sin viktigaste informationskälla.

Vi är stolta över det arbete vi på SVT Nyheter har gjort för att granska politiken och politikerna och samtidigt underlätta för dig som väljare att själv kunna guida dig fram till det parti som du mest sympatiserar med.

Charlotta Friborg och Eva Landahl
programchefer på SVT Nyheter