Ridå upp för SVT Scen

Scenkonst är en stolt del av SVT:s historia och har genom decennierna tagit teater, dans, opera och musik till tv-tittarna.

Eskapist. Foto SVT

Små scener har genom tv-mediet fått stor publik. Människor med begränsad tillgång till landets och världens scener har fått möjligheten genom tv. Sedan snart 15 år har SVT skaffat sig en stor och trogen tittarskara under titlar som Veckans föreställning, Musikspecial och Kulturstudion och samlat många miljoner besökare till den bänkrad som tv-soffan utgör. Nu tar SVT:s scenutbud ett nytt kliv för att möta nya medievanor och drar upp ridån i SVT Play.

Under SVT Scen har vi inför premiären idag samlat ett stort antal föreställningar. Nyinspelade Dramatensuccén Bortbytingen spelas dörr i dörr med Händelopera från Confidencen, skräckmästaren John Aijvide Lindqvists Fulet med Klungangängets Ett kunskapslyft. Och varför inte sträcktitta på tre av publikfavoriten och koreografen Alexander Ekmans succéer, Eskapist, Midsommarnattsdröm och Play. Samlat under Scen i SVT Play samsas mastodontproduktioner och kammarspel, monologer och kammarmusik. Produktioner som alla kommer till i nära samarbeten med kulturinstitutioner, upphovspersoner, regissörer, koreografer, skådespelare, musiker och många fler.

Den här satsningen hänger nära samman med hur SVT:s utbud utvecklas på helheten, vi förändrar vårt utbud och våra publiceringsstrategier för att en växande del av publiken själva vill välja vad de ska titta på. Denna gång känns tajmingen extra angelägen och ärendet extra allvarligt. Coronaepidemin har stängt landets scener. Liksom våra nyhetsredaktioner jobbar på högvarv för att förmedla pålitlig journalistik om coronas konsekvenser, så har SVT:s redaktion för scenkonst snabbt jobbat fram en fördubblad och imponerande repertoar för att fylla en del av den lucka som uppstått. Kultur är för många en livlina i svåra tider - den erbjuder flykt och njutning, den förflyttar oss i tid och rum när vi själva inte kan, den är civilisationskritik, historieberättande och de sinnliga upplevelserna. Välkomna till premiären i SVT Play. Just nu finns ett trettiotal föreställningar att välja bland, och repertoaren kommer att fyllas på och förnyas över tid. Missa t ex inte baletten om Pippi Långstrump som vi nyligen spelat in i Helsingfors tillsammans med våra finska kollegor på YLE och som får SVT-premiär den 24 april. Och igen. Redan nu premiärvisas alltså Dramatens kritikerrosade uppsättning av Bortbytingen.

Välkommen till SVT scen Länk till annan webbplats.