SVT och de tidsbegränsade anställningarna

SVT utvecklar programutbudet konstant. Vi styrs av ett tillstånd som definierar allt från program på minoritetsspråk till barn, nyheter och sportutbud. För att kunna göra detta krävs att vi är en attraktiv arbetsplats för de bästa journalisterna och kreatörerna i Sverige.

Vi har olika anställningsformer, de flesta hos oss är tillsvidareanställda, programanställda, visstidsanställda eller frilans. Alla dessa anställningsformer är reglerade i enlighet med svensk lag och kollektivavtal som tecknats med företrädare för våra anställda. På det här sättet bidrar vi till en rörlig arbetsmarknad utanför SVT, såväl som att vi skapar intern flexibilitet. 

Samhället utvecklas i allt högre grad mot ökad rörlighet med snabbare, kortare cykler och SVT måste följa med. Det finns fantastiska talanger som hämmas av en fast anställning och det finns andra som söker trygghet. Det viktiga för oss som arbetsgivare det är att vara tydliga med förutsättningarna för respektive anställningsform.

Att vara en frilansande småbarnsförälder kan vara tufft, det förstår vi, men låt oss reda ut vad som gäller när det kommer till föräldraledighet.

Självklart kan den som är anställd hos oss ansöka om föräldraledighet inom ramen för sin anställning, och den kommer alltid att beviljas. Men man kan inte ansöka om föräldraledighet om man inte har en anställning eller ett kontrakt hos oss. Varför kan vi inte garantera ett nytt kontrakt när någon som haft ett frilanskontrakt vill börja arbeta igen efter att ha varit hemma med barnen? Jo, eftersom vi lägger vårt programutbud med 18 månaders framförhållning. Även om vissa program funnits länge så är inget säkert och det finns krav på att de ska utvecklas om de finns kvar.

Vi väljer inte bort kandidater baserat på familjesituation men när det gäller frilanskontrakt söker vi efter personer som har möjlighet att arbeta under hela kontraktsperioden.

SVT är en rörlig arbetsplats med spännande arbetsuppgifter. Vi är glada över att våra medarbetare ofta vill stanna länge på SVT och utvecklas i sina yrken. Hos oss finns förmånen att få arbeta tillsammans med de bästa. Men för att uppfattas som en attraktiv arbetsplats måste vi bli bättre på att förklara de förväntningar och förutsättningar som följer med en anställning hos oss. 

  • PUBLICERAD 12 Mar 2019 - 10.12