“Tvillingarna BOB” - man är den man känner sig som

"De föddes som flickor, men Bamse fattade snart, att han var en pojke, och då var han det såklart. För man är det man känner sig som”. Så låter det i vinjetten till SVTBarns nya dokumentärserie Tvillingarna BOB där vi följer de 7-åriga tvillingarna Olga och Bamse i deras gladgalna upptåg och liv med familj och djur i en liten småländsk by. Födda som flickor, men där en av dem väldigt tidigt kände sig som pojke och helt sonika bestämde sig för att bli det. Man är det man känner sig som. Lätt att säga, svårt att göra.

Olga och Bamse i serien Tvillingarna BOB Foto: SVT

De flesta människor har något som gör att de känner sig lite annorlunda. Det kan vara något i ens sätt att tänka, bete sig eller i utseendet som skaver lite och som man känner sig ensam om och kanske helst vill dölja. Och just det där med att känna att man inte är ensam – det är något vi på SVTBarn verkligen vill förmedla till alla barn.  Det fantastiska med internet och det nya medielandskapet är att det plötsligt är lättare att hitta människor som har samma slags utmaningar som man själv, som man kan söka stöd och igenkänning hos.

Men för barn kan det vara svårare att söka den sortens information själva därför är det oerhört viktigt att vi som innehållsleverantör, med en självklar roll i många barns liv – tar ett ansvar här och säkerställer att det finns igenkänning för så många barn som möjligt i vårt utbud.

Könstillhörighet är det kön man identifierar sig som. För vissa är det självklart vilket kön man tillhör och något som inte ändras. För andra kan könsidentiteten förändras genom livet. Många barn som är transpersoner lider av psykisk ohälsa just på grund av att de inte tillåts vara den de är och för att de saknar förebilder. Att synliggöra transbarns existens i media är ett bra sätt att ge samhälle och omgivning kunskap och möjlighet att bemöta och bekräfta de här barnen på ett bra sätt.

De allra flesta barn går igenom en period där de leker könsöverskridande lekar och klär sig i kläder som traditionellt tillhör de andra könet. Många pojkar har en “prinsessperiod” när de vill ha nagellack, glitterskor och klänning. Det är intressant att fundera över hur vi fostras till våra kön. Vilka egenskaper och beteenden uppmuntrar vi hos respektive kön. Vi på SVTBarn försöker medvetandegöra och utmana stereotypa könsnormer. Vi jobbar aktivt med det i innehållsskapandet till exempel kan man byta ett killnamn mot ett flicknamn i manus för att se om det får konsekvenser för vilka karaktärsdrag en person tillskrivs hur rolig hen får vara och hur replikerna påverkas. Och ofta visar det sig att det påverkar mycket. Tyvärr. Det är väldigt snävt vad som är typiskt manligt respektive kvinnligt. Den stora utmaningen är att inte alltid vända på könsrollerna 180 grader utan hur vi kan kombinera, blanda och ge. Att addera klassiskt kvinnliga värden till en manlig karaktär och vice versa skapar fina och komplexa förebilder.

Bamse i serien Tvillingarna BOB är just en sån fin, komplex och modig förebild. Att våga vara annorlunda och stå upp för den man anser sig vara är en utmärkt förebild för både pojkar och flickor. Jag är övertygad om att Bamses medverkan i serien kan stärka både barn och vuxna på flera olika sätt. Om så bara ETT enda barn känner igen sig i honom och känner sig lite mindre ensam, ja då har vi lyckats.