Gott Nytt VM-år önskar SVT Sport

2019 blir ett riktigt VM-år i SVT. Just nu är det klart att vi kommer att sända från tolv världsmästerskap bland annat tre vinter-VM och tre hockey-VM. Ni hittar listan över alla världsmästerskap här nedan men utöver alla VM kommer vi också att sända EM i dressyr och hoppning, inomhus-EM i friidrott, Vasaloppet, SM-veckan x 2, Vinterstudion, världscupen i hoppning, Finnkampen, Diamond League, SDHL-finalerna, Sportnytt, Sportspegeln och mycket, mycket mer. Plus all vår nyhetsbevakning på svtsport.se och text-tv såklart. Jag hoppas att ni hänger med oss på SVT – världens bästa sportkanal – under ett av dom mäktigaste idrottsåren man kan tänka sig.

Foto: SVT

Junior-VM i ishockey i Kanada, 26 december-5 januari

SVT har varit junior-VM:s hem sedan 2006-07 och med åren har turneringen utvecklats till en riktig publikfavorit för tv-publiken. När Juniorkronorna tog guld 2012 var över en halv miljon tv-tittare uppe vid 02.00 på natten för att se finalen. Turneringen tjuvstartade redan den 26 december och den här gången delar SVT och TV4 på rättigheterna och turas om att sända. Tv-tiderna hittar ni här Länk till annan webbplats. 

Bandy-VM i Vänersborg, 27 januari-3 februari

Senast VM spelades i Sverige, i Sandviken 2017, blev det blågult guld. Denna gång är Sverige och Ryssland som vanligt favoriter med Finland som främsta utmanare. SVT sänder Sveriges öppningsmatch mot Ryssland lördagen den 26 januari och dessutom sänder vi finalen en vecka senare (information om tv-tider hittas här Länk till annan webbplats.). Kan vi hoppas på en finalrepris från 2017 för svensk del?

Alpina-VM i Åre, 4-17 februari

För ett år sedan vann André Myhrer och Frida Hansdotter OS-guld i slalom. Nu hoppas dom på nya medaljer på hemmaplan.

SVT direktsänder alla tävlingar och på kvällarna summerar vi det bästa i vår after-ski sändning.

Men SVT sänder inte bara tävlingarna från VM i Åre, vi är också host broadcaster för världsmästerskapet. Detta innebär att det är SVT som producerar alla tävlingar och skickar ut tv-signaler som kan nå runt 700 miljoner tittare runt om i världen. Som host broadcaster ska man vara neutral och producera tävlingen så den intresserar alla. SVT kan alltså inte fokusera mer på svenska tävlande jämfört med andra men inom ramen för de VM-sändningar som SVT själva sänder kan vi göra en mer nationellt anpassad produktion.

Skid-VM i Österrike, 20 februari-3 mars

Längdskidor är en av svenska folkets absoluta tv-favoriter. De senaste åren har Norge dominerat sporten och inför detta VM ställer vi oss frågan om Charlotte Kalla, Ebba Andersson och Stina Nilsson kan rå på Therese Johaug? VM avgörs i Seefeldt i Österrike och SVT är på plats med ett stort tv-team inklusive en studio. Tävlingarna direktsänds och i Sportnytt får ni dagliga sammanfattningar.

Skidskytte-VM i Östersund, 7-17 mars

Sverige vann två OS-guld och två OS-silver i skytteskytte för ett år sedan och plötsligt blev Hanna Öberg, Sebastian Samuelsson och alla andra i landslaget medaljhopp till hemma-VM. Östersund är svenskt skidskyttes ”huvudstad” och härifrån kommer SVT att sända samtliga tävlingar men också ett kvällsmagasin där vi sammanfattar vardagarna. Precis som i Åre är det SVT som producerar den internationella tävlingssignalen som skickas ut över hela världen. 165 miljoner väntas se sändningarna från Östersund, att jämföra med runt 200 miljoner som såg Eurovision Song Contest.

Produktionen från tävlingarna i både Östersund och Åre sker med så kallad distansproduktion vilket innebär att kameror och teknik finns på plats i Åre/Östersund men att allt styrs från kontrollrum i Stockholm. SVT började producera på detta sätt till OS i London 2012 och var då världsledande på området.

Konståknings-VM i Japan, 18-24 mars

De första gångerna som konståknings-VM avgjordes, för nästan 120 år sedan, var Sverige en toppnation tack vare Ulrich Salchow (som också sett namn åt konståkningshoppet Salchow som han utförde första gången 1909). Men de senaste åren har framförallt Ryssland, Japan, Kanada och Frankrike dominerat sporten på högsta internationella nivå. I VM-sammanhang i modern tid har Sverige två niondeplatser som bäst på herrsidan, Kristoffer Berntsson 2007 och Adrian Schultheiss 2010. På damsidan blev Viktoria Helgesson tia i Turin 2010. Från Japan kommer SVT att fokusera på att direktsända dom finalpass som avgörs tidig morgon/förmiddag svensk tid och allt kan självklart ses både direkt och i efterhand i SVT Play också.  

Dam-VM i hockey i Finland, 4-14 april

Damkronorna har inte spelat om medaljer i VM sedan 2009 då mästerskapet senast gick i Finland. Den gången slutade Damkronorna fyra. På grund av landslagets sämre resultat de senaste åren har det inte funnits tv-produktioner att tillgå på Damkronornas VM-matcher (förutom hemma-VM i Malmö 2015) men till detta VM har vi på SVT säkerställt att Damkronornas matcher kommer att tv-produceras så vi kan sända matcherna. Något som känns extra viktigt eftersom intresset för Damkronorna ökat i Sverige det senaste året.

Herr-VM i hockey i Slovakien, 10-26 maj

I slutet på 80-talet var Tre Kronor hela svenska folkets landslag. När VM-matcherna sändes i SVT stod landet stilla, inte minst 1987 då Tre Kronor blev världsmästare. Men 1989 snodde TV3 åt sig hockey-VM mitt framför ögonen på SVT. Det var en rättighetschock som skakade både SVT och tittarna, som ritade om tv-kartan och som byggde en ny kommersiell tv-aktör i Sverige. För att mildra chocken fick SVT initialt sända VM-matcher med fördröjning medan TV3 sände live men efter några år stod TV3 på egna ben och SVT var utan hockey-VM. Få trodde att VM skulle återvända till SVT men 2019, 30 år efter Jan Stenbecks tv-chock, sänder vi VM med Tre Kronor – även nu svenska folkets populäraste landslag.  

Sim-VM i Sydkorea, 21-28 juli

SVT har varit hem för simsporten i runt 50 år. VM i långbana avgörs vart annat år. 2017 avgjordes VM i Budapest Länk till annan webbplats. och då vann Sarah Sjöström tre individuella guld, ett silver och satte två världsrekord. Sarah Sjöström kommer med största sannorlikhet även att spela en av huvudrollerna i detta VM men konkurrensen kommer att vara hårdare än någonsin när SVT direktsänder både försöks- och finalpass.

Cykel-VM i England, 21-29 september

Intresset för cykelsporten har ökat i Sverige de senaste åren och detta cykel-VM blir extra intressant eftersom det blir en värdemätare inför OS i Tokyo 2020. Till detta mästerskap har internationella cykelförbundet lagt till en helt ny disciplin, en lagstafett där män och kvinnor tävlar tillsammans. SVT kommer att direktsända från cykel-VM.

Friidrotts-VM i Qatar, 28 september- 6 oktober

Friidrott är tillsammans med fotboll och ishockey svenska folkets populäraste sport och faktiskt den allra mest populära sporten bland kvinnor. Populariteten märks inte minst på tittarsiffrorna i tv. 2017 bärgade Daniel Ståhl ett VM-silver till Sverige. Även denna gång kommer blickarna att vara riktade mot honom men lika mycket, om inte mer, mot EM-guldvinnaren Armand Duplantis som drog miljonpublik i tv när han guldhoppade 6.05 på EM i Berlin i augusti.

Rally-VM, januari-november

Precis innan jul lyckades vi förvärva sändningsrättigheterna Länk till annan webbplats. till rally-VM för åren 2019-2021. Samtidigt blev det klart att Pontus Tidemand kommer att köra högsta klasssen WRC i både premiären i Monte Carlo i januari samt i Svenska Rally (Rally Sweden) i mitten av februari. I Svenska Rallyt kommer vi också att få se världsmästaren i rallycross, Johan Kristoffersson, i WRC2 Pro. Svenska Rallyt är förövrigt det femte mest populära evenemanget i Sverige efter Vasaloppet, Finnkampen, SM-veckan och Elitloppet. Så därför känns det extra roligt att leverera denna vinterklassiker till er tv-tittare.

Det här var tolv VM-skäl till att titta på SVT, världens bästa sportkanal, under 2019. Jag hoppas ni hänger med oss!

Gott Nytt 2019 hälsar Åsa Edlund Jönsson, sportchef på SVT…

…som tillsammans med min redaktion fick känna på hur det är att vara världsmästare när vi i oktober 2018 blev utsedda till ”Världens bästa sportkanal” Länk till annan webbplats. i konkurrens med 1700 andra tv-kanaler runt om i världen. En skön känsla kan jag lova!