Det förenklade receptet på en lyckad julkalender

Foto: Johan Paulin /SVT

”Ser ni fram emot julkalendern?” Den frågan ställdes på SVT:s sociala medier. ”Ja!! Mormor, 68 år” svarade en. En annan: ”Ja! Det blir en upplevelse för min dotter som är 1 år”. Det sammanfattar den största utmaningen med julkalendern: hur infriar vi förväntningarna hos tre generationer med samma innehåll? Redan där vill man ju dra en tomtesäck över sig och ge upp. Men det är det inte omöjligt. Faktum är att julkalendern har slagit nya tittarrekord flera år i följd. Det är inte bara en tv-vana hos väldigt många i Sverige utan har blivit en kulturell tradition som verkar rota sig allt djupare. Vi människor söker alltid genvägarna. Ge mig handboken, punktlistan, de enkla svaren.

Här kommer därför det förenklade receptet på en lyckad julkalender:

1. Tag en skicklig manusförfattare. Eller två. För det är ett väldigt krävande format att skriva. Författarna behöver jobba systematiskt med dramaturgiska bågar för att det inte ska sacka på mitten. Kalendern ska fånga både den uppånervända 5-åringen i soffan, de äldre syskonen och föräldrarna. Hela familjen tillsammans. 24 dagar i rad.

2. Lägg i snö. Tag rikligt. Det kan faktiskt inte bli för mycket. Här har ibland snålats tidigare år. Vi har tänkt realistiskt. På klimatförändringar och att det inte är de där vargavintrarna i december nu för tiden. Det var fel tänkt. Det här handlar inte om verklighet. Det handlar om förväntningar, om sinnebilden av jul. I med snö!

3. Lägg i en rejäl skopa tradition. Vårt kulturarv. Älskade svenska väsen som julbocken, tovade luvor, mistlar och halm. Låna gärna berättargrepp från sagans värld. Här har vi experimenterat friskt genom åren med olika genrer men - åter till förväntningarna. Det är sagans tryggande berättarform som bäst verkar hjälpa oss få kontakten med vårt inre barns julförväntan.

4. Addera igenkänning. Minst 2,5 miljoner människor med olika bakgrunder, åldrar och värderingar ska hitta något att identifiera sig med. Många hjärtan längtar efter att bli berörda. Det handlar om att skapa karaktärer, rollbesätta och skriva engagerande berättelser med hänsyn till den spännvidden. Inte minst om att skriva humor i olika lager för olika åldrar.

Så. Låt ingredienserna koka ihop minst 1 år.

Men som i alla åtråvärda recept finns det också en hemlig ingrediens. Det där du måste lista ut och prova dig fram till själv. Det där som får värmen i bröstet att sprida sig, som får julmyset att lägra sig, nostalgin att vakna och som skänker lite lättnad och verklighetsflykt för en stund. Lite stjärngnister. En gnutta magi.

  • PUBLICERAD 30 Nov 2018 - 11.19