Statsministrarna - en unik möjlighet att fördjupa sig i svensk politisk historia

Fyra statsministrar berättar hur det var att leda Sverige och bära det yttersta politiska ansvaret. Foto: Art & Bob

”Det är en av de stoltaste och viktigaste stunder jag haft i mitt liv” så beskriver Fredrik Reinfeldt hur det kändes att bli Sveriges statsminister. Nu har SVT publicerat den fjärde och sista delen av ”Statsministrarna”. I serien möter vi de fyra nu levande tidigare statsministrarna - Ingvar Carlsson, Carl Bildt, Göran Persson och Fredrik Reinfeldt. De ger sin bild av hur det var att leda Sverige, vad som präglade deras tid vid makten och hur det var att bära det yttersta politiska ansvaret. Tillsammans besitter de en helt unik erfarenhet och i serien delar de med sig av sina tankar kring framgångar och motgångar - och varandra.

”Demokratin är ung -- den måste försvaras och vinnas av varje generation” säger Persson i serien. Demokratin i Sverige fyller i år 100 år och SVT inledde året med att sända ”Länge leve demokratin”, där journalisten Jan Scherman reste genom Sveriges maktsfärer för att söka svar på frågan hur svensk demokrati mår. Nu avslutar vi året med ”Statsministrarna”. I samband med den sista och fjärde episoden publicerar vi också intervjuerna med de fyra statsministrarna i sin helhet i Play. En unik möjlighet att fördjupa sig i svensk politisk historia.

”Politik är den högsta formen av intellektuell verksamhet när det är som bäst” säger en av huvudpersonerna i serien. Om detta är TV när det är som bäst får var och en bedöma, men om man ska tro Dalarnas Tidningr är det i alla fall ”Public Service när det är som bäst”. Alla delar finns i Play, var så goda. Länk till annan webbplats.

  • PUBLICERAD 28 Nov 2018 - 15.14
  • Helena Olsson, programbeställare