Årets valbevakning är mer lokal än någonsin

SVT:s nya kommunala valkompasser har använts över 1,1 miljon gånger och de unika landstingskompasserna över 800 000 gånger. Totalt har kompasserna (kommun, landsting och riksdag) hittills gjorts 4,1 miljoner gånger*. SVT:s valbevakning har aldrig varit så nära.

Vi har i år förändrat våra arbetssätt och våra flöden – just för att komma närmare. Vi har gått från en enda riksdagskompass till 311 unika kompasser och vi har stärkt både vår dialog med publiken och vår lokala närvaro.

Satsningen har gett resultat. Det är vad vi vet världsunikt att ha byggt valkompasser för nationella, regionala och lokala val samtidigt. De lokala och regionala valkompasserna har hittills använts närmare 2 miljoner gånger. Det är en fantastisk siffra och vi vet sedan tidigare val att det mest intensiva användandet återstår. Flest brukar göra kompassen torsdag till söndag själva valveckan.

Fakta från kompasserna har varit ett viktigt underlag i nyhetsarbetet och resulterat i artiklar, reportage och debattfrågor. Över 40 debatter om lokalpolitiska frågor har sänts. Debatterna och vår journalistik har också vässats av de tusentals väljare som delat erfarenheter och ställt frågor via #dinröst, fikaträffar och digitala liveflöden (se exempel här Länk till annan webbplats.).

Ur SVT Östs valcampings liveflöde.

Flera debatter, som i Borås och Östersund, har anordnats tillsammans med SR och lokala tidningshus. De lokala redaktionerna har också samarbetat tätare än någonsin med riksredaktionerna. Nationella valfrågor har konkretiserats genom lokala exempel.

I valkompassen kan användaren enkelt orientera sig kring vad partierna tycker om det viktigaste i den egna kommunen, och i vår bevakning har vi ständigt lyft frågor direkt från väljarna. Några exempel är frågor om skrotbilarna i Kramfors eller finansieringen av badhuset i Fränsta. Eller damen i Ragunda som undrar om hon borde sälja sitt hus i förtid bara för att säkra att hon får plats på ett äldreboende. På ytan är det kanske små frågor men de konkretiserar teman som befolkningsminskning, bemanningen i välfärden och den kommunala ekonomin.

Att utforma de lokala valkompasserna har varit en stor, svår och tidskrävande satsning. Redaktionen har fått svar av 97% eller 2450 partiföreträdare i kommunerna och av 1700 riksdagskandidater. Samtliga partier har svarat på landstingskompassen. Totalt har 1500 kompassfrågor formats (34 frågor för riksdagen, 15 generella för kommunala frågor, 15 generella landstingsfrågor samt 2-7 unika frågor för respektive lokalval).

Särskilt stolta är vi att redaktionen lyckades omvandla denna komplexa mängd data till något användarvänligt. Att de fick det svåra att se enkelt ut, och gjorde kompasserna överskådliga och lättbegripliga, och gav möjligheter till fördjupning.

Ett samarbete med lokala medier gör att runt 50 olika nyhetstidningar och Sveriges Radios lokala redaktioner använder samma valkompass. Det går alltså lika bra att göra kompasserna på t.ex. Norrbottens kuriren Länk till annan webbplats., Ystads allehanda Länk till annan webbplats. eller NWT Länk till annan webbplats..

Många som hör av sig vittnar om hur kompasserna ökat intresset för de lokala valen och hur alternativ tydliggjorts.

Tre intensiva dagar kvar till valdagen återstår. Idag (torsdag 6 september) finns SVT Nyheter på 19 olika platser runt om i Sverige för att möta publiken i samtal kring frågor som ”vad avgör vilket parti du röstar på?” och ”spelar det någon roll vad partierna gör de sista dagarna?”.

Vi har tagit de lokala frågorna på större allvar och hoppas innerligt att det också gjort oss än mer relevanta för publiken.

*siffror från 5 september

Här hittar du SVT:s valkompasser Länk till annan webbplats.

Här finns #dinröst Länk till annan webbplats.

VILKA HAR JOBBAT MED ATT TA FRAM VALKOMPASSERNA PÅ SVT?

Projektledare: Kristofer Sjöholm

Redaktör: Hedvig Eriksson

Ansvarig utgivare: Eva Landahl

Utvecklingsteam: Rickard Andersson, Fredrik Stålnacke, Johan Hallberg, Annika Hövik, Robert Novo, Daniel Wennerberg, Christopher Nagy.

Lokala valkompassjournalister: Jenny Altun, Per Carlsson, Marit Israelsson, Lisa Johansson, Johan Everljung (samordnare).

Politisk expert för SVT: Mats Knutson

Digital programchef SVT Nyheter: Kristian Lindquist (initiativtagare)

Produktchef för nyheter på SVTi: Hans G Andersson

Utöver det har en mängd personer på SVT bidragit med sin kompetens: Helena Bengtsson, Linnea Heppling, Suzanne Hallbert, Richard Käll, lokala reportrar och onlinespecialister mfl.

Externa experter som hjälpt till med frågeurval och kvalitetssäkring: Per Oleskog Tryggvasson, Tommy Möller, Christer Isaksson, Richard Öhrvall, Kristoffer Hecquet, Mattias Croneborg.

  • PUBLICERAD 6 Sep 2018 - 09.56
  • Anne Lagercrantz, chef nyhetsdivisionen