Svenska Nyheter - ett samhällsprogram med skratt

Jan Helin om ett program han blivit varnad för att starta.

Ikväll startar vi ett helt nytt program som jag längtat efter länge, blivit varnad för att starta och som har alla möjligheter att bli utskällt. Och uppskattat.

Vi är således stolta över att kunna presentera Svenska Nyheter – ett underhållande samhällsprogram med ambitionen att få dig att skratta åt veckans och samtidens händelser och nyheter.

Komikern och programledaren Jesper Rönndahl kommer att driva med den politiska, mediala och ekonomiska makten. Formen är skenbart enkel, men i verkligheten ett slags talk-tv:s motsvarighet till motorsportens Formel 1; allt är så vässat det går, går det bra blir det svindlande och underhållande - krascher är förödande.

Ett rakare sätt att beskriva programmet är att Jesper sitter vid sitt skrivbord och i högt tempo levererar komisk monolog. Bakom sig har han en redaktion som i sin egna programbeskrivning säger: 

”Vi är samhällsjournalistikens populistiska clowner. Vi parasiterar friskt på andras journalistiska arbete, förenklar och kokar ned stora mängder information till det viktigaste och roligaste så att man snabbt förstår en nyhet eller samhällsfråga – och får skratta.”

Den här typen av samhällssatir är spännande och svår. Så svår att några av de mest humorkunniga jag känner har avrått. ”Det går inte att göra i Sverige”. Ett koncentrat av förklaringen lyder ungefär så här:

De amerikanska förlagorna, Last week Tonight eller The Daily Show, är resultaten av en amerikansk tv-tradition inarbetad under många, många år, tusentals sändningstimmar och ett extremt grundligt manusarbete av en stor, stor redaktion med en ännu större budget som går till manusförfattare som överproducerar skämt och analys så att de erfarna redaktörerna tillsammans med en programledarstjärna som tjänar typ fem svenska börs-vd löner kan sila fram pärlorna i ett manus med en densitet som kort sagt inte existerar i Sverige.

Puh… det är ju möjligt att den analysen är korrekt, men i så fall känns den alltför trist att acceptera. Därtill vill jag invända att resonemanget mycket väl skulle kunna ha varit gällande för tio år sedan, men i dag finns i så fall skäl att ompröva.

Vi har i dag en svensk humorscen som utvecklats och breddats fantastiskt de senaste tio åren. Stand-up scenen är vital med nya förmågor och äldre väletablerade artister som förmått gå mot ett större djup och sammanhang i sin humor. TV-världen har fått komedier som både lyckats skriva fram flerdimensionella karaktärer, bli relevanta samtidskommentarer och framförallt varit riktigt roliga.

Skulle det ur en sådan mylla vara omöjligt att tänka sig framväxten av ett aktuellt, roligt samhällssatirprogram i SVT?

Jag tror såklart att det är möjligt, men är övertygad om att två saker krävs:

Mod och tålamod. Mod att testa och utveckla, tålamod att orka sortera mellan relevant och effektsökande kritik för att hålla kurs mot målet att med humor förklara och belysa veckans nyheter.

På ännu längre sikt är drömmen att bygga en ny svensk humorinstitution. Ett satirprogram som rullar de flesta veckor under året på samma självklara sätt i vårt utbud som Agenda. I hög utsträckning samma ämnen, men två olika sätt att förstå nyheter. Jag är övertygad om att vi behöver båda.

På den i dagens medielandskap förutsägbara frågan om Svenska Nyheter är ett projekt för en liberal, intellektuell elit i storstad är redaktionens svar:

”Vi är yttrandefrihetsfanatiker! Vi är humanister och demokrater. Vi är måna om att inte begränsa oss i vår satir utifrån politisk ängslighet. Vårt mål är att rikta löjets strålkastare mot alla i maktposition – i politiken, näringslivet och media – och häckla hyckleri var vi än hittar det. Men också att driva med kulturella mönster där vi som kollektiv är ute och cyklar. Vi vill folkbilda om det demokratiska systemet och hylla dess styrkor. Motivera och peppa folk att engagera sig och nyttja de vägar som finns för att göra sin röst hörd.”

Efter det finns bara följande att tillägga:

Svenska Nyheter hittar du när du vill i SVT Play och fredagar 22.00 i SVT1 efter Skavlan.

Producent för Svenska Nyheter är Micke Lindgren. 

Journalistisk redaktör och research är Johanna Johnsson och Åsa Julin. 

Manus: Stefan Wiik, Sandra Ilar, Kristoffer Appelquist och gästskribenter.

/Jan Helin

  • PUBLICERAD 9 Mar 2018 - 11.43