Du kan va en tönt Inga-Lill

Sabina Rasiwala, HR- och kommunikationsdirektör, om när tålamodet i publikdialog tar slut.

Melodifestivalen 2018 är igång, Fab Freddie äntrar scenen.  Vald av oss på SVT för sin talang och värme att tillsammans med David Lindgren sätta ännu mera färg på tillställningen. Jobbet är att rama in tävlingsbidragen med varierad konfetti. Fab Freddie är inte som folk är mest, han är fest och kalas och han är ett galaproffs.  

Under lördag nummer ett och två i Mellokarusellen har en hel del personer retat sig på Freddie, och de berättar om hur och varför i sociala medier. SVT är bemannat för att ta hand om sånt, vi vill det, vi lär oss och vi vill prata med vår publik. Kommentarerna strömmar in på Facebook. På avdelningen Publikdialog är flitens lampa tänd, ute yr snön, inne glittrar Mellon på TVn och på datorn tickar kommentarerna på i snabb takt.  Clara och Philip jobbar raskt och svarar artigt och korrekt på den ibland okänsliga kritiken och raderar sådant som är rena påhopp och elakheter.”

” Men Camilla? Han är ju så härlig! Därför han är med i flera kanaler. Vill du ändå byta kanal så finns ju alltid SVT 2 och Kunskapskanalen. Sedan finns ju alltid SVT Play också.

”Hej! Tänk på att hålla god ton i kommentarsfälten och att respektera andras åsikter och tankar. Här är våra kommenteringsregler” 

Det är nya tider, sociala tider. Alla dagar fram till 23.00 finns vi på SVT tillgängliga för att svara våra tittare på Facebook, mail, twitter, instagram och på frågor som kommer via svt.se 

Och det är på riktigt. Under de sex veckor som Melodifestivalen rullar genom Sverige, förmedlar våra medarbetare i Publikdialog information direkt till de som arbetar med Melodifestivalen. Vad tycker vår publik? Vad undrar de över? Vad hissas, vad dissas? Produktionen diskuterar och förhåller sig, ändrar och förbättrar med hjälp av konstruktiv kritik direkt från publiken. 

Där i lördagsmörkret svaras det och påminns om regler i kommentarsfälten. Det är sent. Det bråkas på Fab Freddie, och tålmodigt bemöts angreppen. Tills Inga-Lill plötsligt dyker upp. Lite från flanken men rakt i knät på en något utmattad Clara i Publikdialog som dragit sin lans för Freddie en hel kväll. 

Inga-Lill: Låt oss slippa tönten Freddie för Guds skull

SVT Melodifestivalen: Du kan va en tönt Inga-Lill./Clara

Hoppsan. Det blev tyst i tråden i någon minut efter det svaret. Men sedan rullar ett mullrande jubel genom Facebook. Ett muller för Clara som lackade ur lite lagom i lördagsnatten.  Det delas och skrattas och lajkas. 

Och sensmoralen? Freddie blev glad och vi på kommunikationsavdelningen började resonera om var våra gränser går. Och gränsen går innan ”du kan va en tönt Inga-Lill”. Men att man kan tappa tålamodet efter en lång hård kväll i kommentarsfälten på Facebook är nog något de flesta kan förstå.  

Vi tog bort både Clara och Inga-Lills kommentarer eftersom de bryter våra egna regler. Men till er som drivit #backaClara och varit oroliga för att hon ska för sparken, ni kan vara lugna. TVÄRTOM. Vi månar om våra moderatorer och om något har detta väckt diskussionen hur vi kan stärka dem i att hålla våra kommentarsfält trevliga och stå upp för allas lika värde.  

Och imorgon är det Mellofinal på Friends. Hejja Publikdialog, och heja Freddie! 

Sabina Rasiwala