Felaktig formulering i rapporteringen om Trump och Jerusalem

Ansvarig utgivare för riksnyheterna, Charlotta Friborg, skriver om en felaktig formulering.

Alla kan vi fela. Och när vi journalister gör det går det rakt ut i offentligheten. Därför är det ju självklart att också be om ursäkt offentligt när vi har gjort fel. 

När vår utrikespolitiska kommentator skrev om ”den judiska lobbyn” i USA, i samband med president Donald Trumps beslut att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad, blev det fel. En korrekt formulering hade varit ”den pro-israeliska lobbyn” i USA. Vår formulering var djupt olycklig. Den upptäcktes och ändrades snabbt, men skadan var tyvärr redan skedd.

Sant är att det finns starka pro-israeliska intressen i USA, både judiska och kristna grupper, som försöker påverka amerikansk Mellanösternpolitik. Men det är också sant att det finns många amerikanska judar som inte alls sympatiserar med Israels regering och som tycker att ett erkännande av Jerusalem försvårar en tvåstatslösning på den långvariga konflikten i området. Dessutom finns det självklart många andra grupper och intressen som alla har sina respektive agendor. De lobbar i en rad olika politiska frågor över hela det politiska fältet, inte bara när det rör Mellanöstern. I amerikansk politik finns en stark tradition av lobbying. Det finns inget dolt över deras verksamhet, de verkar öppet som just lobbyister och deras kontakter i den amerikanska kongressen registreras, till skillnad från den svenska riksdagen.

Självklart vill vi inte bidra till att klumpa ihop sympatier för staten Israel med alla judar.

Vi gjorde fel. För detta ber vi om ursäkt.