Därför gör SVT en programserie om hundar som väger för mycket

Allt fler människor i Sverige och resten av världen är överviktiga. Främst på grund av mer och mer stillasittande och större portioner av felkomponerade måltider. Övervikten resulterar i sjukdomar som diabetes typ 2 och ökad belastning på hjärta, kärl, ben och leder.

Johan Andersson, hundcoach och Marie Jury, veterinär. Foto: Magnus Liam Karlsson/SVT

De här livsstilsproblemen är allvarliga för många och drabbar även de som delar våra liv och vår livsstil – våra husdjur. Det beräknas att 50 procent av Sveriges hundar är överviktiga idag. Det är otvivelaktigt så att de drabbas av fetma och övervikt. Samma eller liknade hälsoproblem som vi människor.

I SVT:s livsstilsprogram vill vi engagera, inspirera och ge insikter och konkreta tips på vad man kan göra för att höja sin livskvalitet. Problemet med överviktiga husdjur kunde ha belysts med ett inslag i nyheterna eller påtalats av vår hundexpert i Gokväll.

Men om vi verkligen vill hjälpa hussar och mattar att förstå problematiken och lära sig vad man kan göra för att få bukt med den finns inget bättre sätt än via en informativ och engagerande realityserie.

Genom de fyra hundarna och deras hussar och mattar i Sveriges fetaste hundar får vi ta del av och följa utmaningar som har olika bakgrund och lösningar.  Vi får följa dem över längre tid och se hur små förändringar kan få stor effekt.

Alla som tittar på serien kommer också att förstå bättre hur man märker om en hund är överviktig. Det är inte alltid så uppenbart som man kan tro eftersom hundens storlek, kroppsbyggnad och päls gör det svårt att avgöra om den väger för mycket. Med Sveriges fetaste hundar kan vi även visa hur lätt sådana här problem uppstår trots att man älskar sitt husdjur och bara vill det väl.

Men visst: vi har spetsat till programtiteln. Vi kan inte garantera att de här fyra hundarna är fetast i Sverige. Troligen och tyvärr inte. Men den tydliga titeln har redan fått många att haja till och bli nyfikna långt i förväg på den här SVT Play-serien om husdjurshälsa.

Nu när Sveriges fetaste hundar har premiär hoppas jag att nyfikenheten leder till att många följer hur Findus, Isabelle, Noah och Bobby och deras ägare blir coachade av hundexperten Johan Andersson och veterinären Marie Jury.

Under en sommar blir de fyra hundarna friskare, piggare och spänstigare – och alla hundägare som tittar på programmet får handfasta råd och inspiration som gör deras hundar gladare och mer välmående.

8 november startar programmet på SVT Play.

  • PUBLICERAD 7 Nov 2017 - 10.49