SVT bemöter ledare i SvD om ekonomijournalistik

Foto: SVT

Mats Olin och Timbro har presenterat ett ohederligt försök att misstänkliggöra SVT:s nyhetsutbud. De påstår att de kan dra slutsatser kring SVT:s samlade utbud kring bland annat jobb, bostäder och företagande genom att undersöka vad fyra enskilda reportrar på SVT publicerat under ett år. Fyra reportrar som dessutom är några av redaktionens främsta, prisvinnande och grävande journalister. De namngivna reportrarna har bland annat varit involverade i det uppmärksammade internationella avslöjandet kring de så kallade Panamadokumenten, PPM och avslöjande om att svenska storföretag undviker skatt.

Men det är naturligtvis bara en liten del av SVT:s totala rapportering. När vi gör en egen snabb sökning hittar vi över 300 artiklar om bostäder, nästan 200 träffar på arbetslöshet och lika många kring nyanlända och jobb och enkla jobb. Sökning på ordet bostadsbubbla ger ett hundratal träffar. Listan kan göras längre.

 SVT har en hel redaktion i Stockholm och närmare 400 journalister på 33 orter i hela landet som arbetar gemensamt med bland annat de här frågorna. Det är ofta våra lokala journalister som belyser villkor för exempelvis småföretagare.

Det här har vi informerat Mats Olin om när han ville ha kommentarer kring sin ”undersökning”. Men det har inte stoppat honom från att publicera sina slutsatser.

 Vi välkomnar alltid en diskussion om vår journalistik. Vi vet också att det finns ett stort intresse för ekonomifrågor och med bland annat våra publikundersökningar som grund diskuterar vi hur ekonomijournalistiken ska utvecklas.

Men för att det ska vara möjligt att föra en seriös diskussion behöver det bygga på hela bilden. Vi är medvetna om att Timbro driver opinionsbildning, men det som överraskar här är att organisationen nu skriver in sig bland dem som på bristande underlag försöker misstänkliggöra medier.

Ulf Johansson, programchef SVT Nyheter
Anne Lagercrantz, chef nyhetsdivisionen SVT

  • PUBLICERAD 22 Jun 2017 - 13.21