Verkligheten som den är

Helena Olsson, programbeställare: Därför visar vi Ett rop från Syrien-dokumentären.

Foto: HBO

Hur mycket verklighet ska SVT visa? Sökandet efter bästa möjliga svar på den frågan är vad publicistik handlar om. Vi väljer och väljer bort i strävan efter att ge en så sann och relevant bild av verkligheten som möjligt. I andra vågskålen ska denna strävan ställas mot andra hänsyn - till vår publik eller till människorna vi skildrar.

"Ett rop från Syrien" bygger i stora delar på hundratals timmar filmade av syrierna själva och deras berättelser är ett rop på uppmärksamhet och hjälp från en värld som få har sett med egna ögon från insidan.

Filmen innehåller bilder som är starkt upprörande för den som tittar, bilder som återger en grymhet man nästan inte kan ta in. Vi har, efter noga övervägande och långa diskussioner, valt att visa filmen som den är - med bilder av döda och torterade i all sin värnlöshet. Vi hade kunnat redigera bort de mest skrämmande partierna och sudda offrens ansikten och kroppar, men vi har i det här fallet valt att visa krigets konsekvenser som de ser ut. Och vi gör bedömningen att människorna filmen visar vill att vi gör det. Det här är riktiga berättelser från vår tid och det måste vara en av SVT:s uppgifter att med största möjliga autenticitet blottlägga det mest fasansfulla. 

Alla minns nog bilden på treårige Aylans livlösa kropp, uppspolad på en strand i Turkiet i september 2015. Det fanns nog inte en nyhetsredaktion som inte funderade över det etiska i att publicera bilden när den kom, men den blev snart en symbol och ögonöppnare inför Medelhavets flyktingkatastrof. Aylans pappa sa senare i en intervju att han hoppades att bilden skulle förändra allt. I allmänhetens medvetande om flyktingkatastrofen fanns det ett ”före” och ett ”efter” den här bilden. Samma sak kommer att gälla för många av de som väljer att se den här filmen, som för övrigt börjar i bilden av Aylan på stranden – ett före och efter i synen på lidandet i Syrien. 

Filmen kommer att i SVT2 på söndag inledas och avslutas med samtal i Agendas studio och vi varnar tydligt med skyltar både inför filmen och på flera ställen inne i filmen före de mest skrämmande bilderna. Samma hantering tillämpas på SVT Play för att undvika att tittare, särskilt barn, riskerar att oförberedda komma in i filmens mest drabbande delar. 

Att skildra verkligheten i all sin komplexitet är en viktig uppgift för SVT. Just nu kan publiken i SVT Play lägga många aktuella bitar till den stora bilden om kriget i Syrien och om IS. I Sorans krig Länk till annan webbplats. reser Soran Ismail till kurdiska Irak och ställer sig frågan om det är hans krig och i Kvinnorna som slåss mot IS Länk till annan webbplats. följer vi kvinnor som skolat om sig till soldater för att frita sexslavar – två mycket sevärda filmer som adderar andra och viktiga perspektiv på ett förfärligt krig i vår tid. I SVT Play.

Helena Olsson, programbeställare SVT

”Ett rop från Syrien” visas i Dokument Utifrån på söndag i SVT kl. 22 och publiceras samtidigt även i SVT Play.

Se en trailer Länk till annan webbplats. för filmen här.

  • PUBLICERAD 24 Mar 2017 - 13.37