SVT:s kulturutbud är till för alla

Hos SVT ska publiken kunna hitta saker de inte visste att de var intresserade av, skriver programdirektör Lena Glaser. Texten även publicerad i Expressen.

I veckan har kulturuppdraget diskuterats på Expressens kultursidor. Här publiceras Lena Glasers svar till Therese Bohman.

Kunskapshungern är för vacker för att slarvas bort, skriver Therese Bohman. Jag kan inte nog hålla med. Men finns det bara ett sätt att lära? I debatten om SVT:s förmodade förkärlek för ”tingel-tangel” försvinner ofta proportioner och definitioner. Så låt oss börja med fakta. Under 2016 sände SVT drygt 500 originaltimmar kulturprogram, närmare 1800 timmar faktaprogram och inte mindre än 85 timmar svenskt drama för både barn och vuxna. Vi har vetenskap- och litteraturprogram i timformat varje vecka. K special sänder året runt och bevakar kultur från hela världen. Varje lördag visar vi konserter och teaterföreställningar. 

I Kulturstudion förs kvalificerade samtal som vi hoppas väcker intresse för scenkonst och musik. Men vi tror lika mycket på bredare anslag för kunskap och fördjupning, som till exempel Konstnärsdrömmar, Historieätarna och Fråga Lund. Och även Vänligen Lars Lerin, Liv och Horace i Europa och Bornebusch i tevefabriken. För att inte tala om På spåret. Snacka om brett paketerad kunskap! Med programmet Konsthistorier, där vi berättar om sex pionjärer i samtidskonsten har vi försökt göra folkbildande, fördjupande och aktuell kultur-tv.

SVT ska ha program för den initierade men också för den som inte har någon förkunskap. Hos oss ska publiken kunna hitta saker de inte visste att de var intresserade av.  Therese Bohman tänker sig att SVT är oroliga att någon ska ropa ”plugghäst” efter oss (i en sorts skolgårdsliknelse). Vi representerar med glädje plugghästen, men också alla andra karaktärerna på skolgården. Särskilt när det gäller kunskapsutbudet.

Det finns inte bara ett sätt att lära, och inte bara ett sätt att ge kultur och kunskap den förnäma plats den förtjänar. Diskussionen om hur man gör detta på bästa sätt lär fortsätta och vi ser fram emot att i dialog med vår publik fortsätta utveckla hela vårt utbud, i alla genrer och på många olika sätt.