Grattis SVT till 60 år i allmänhetens tjänst!

60-åringen SVT har ett viktigare uppdrag än någonsin: Att bidra till ett Sverige där alla är mer nyfikna och insatta.

Det sägs att den där hösten för 60 år sedan var nyfikenheten enorm. Det bubblade av tekniska idéer i världen när tv-mediet föddes.  Att se på testbilden var en folkfest i sig. Regissören Ingmar Bergman har själv berättat hur han satt och tittade på testbilden i timmar, nyfiken på vad det nya mediet skulle innebära. ”Jag har länge varit fascinerad av televisionen. Det är ju för mig ett alldeles nytt medium att pröva på” sa han till Röster i Radio och TV i samband med premiären, den där hösten för 60 år sedan.

Det fanns då, liksom i dag, en stark fascination för den rörliga bilden. Den bar ju på unika, snudd på magiska, möjligheter till kommunikation. Ur innovationerna föddes SVT och uppdraget var detsamma som i dag: Att engagera, underhålla och berika – i allmänhetens tjänst.

Varje dag under tv:s barndom var en historisk milstolpe. Det var nybyggaranda. Vi gjorde trevande försök, pinsamma missar, men också stora genombrott. Alla – verkligen alla – tittade. SVT blev ett med folkhemmet. Folket jublade, folket rasade.

Vi blev varma i kläderna. Vi fick färg. Vi skapade rusning till tv-butikerna med Kvitt eller Dubbelt och Hyland samlade hela Sverige i sin hörna. Vi la grunden för fredagsmys och Rapport-allvar. Julkalendern lanserades och blev med tiden lika viktig som tomten. Ortmark, Orup och Olivecrona introducerade skjutjärnsjournalistiken. Fem myrors påhittighet lärde generationer barn att läsa och räkna och Den vita stenen kittlade fantasin. Vi gjorde tv-dramer som väckte sensation i hela världen, som Scener ur ett äktenskap, Tre kärlekar och Bron. Vi gav svenskarna Dallas, vi bröt ny mark med Expedition Robinson. Vi startade nyhetsredaktioner på 33 platser i landet och skickade ut utrikeskorrespondenter över hela världen. Vinterstudion flyttade in i alla svenskars vardagsrum och Melodifestivalen blev hela Sveriges fest. Och vi lanserade SVT Play – alla svenska Playtjänsters urmoder. 

Och nu är vi i en liknande tid som när vi startade, med en explosiv utveckling för rörlig bild även digitalt, där många är likna nyfikna som Ingmar Bergman för 60 år sedan: ”Det är ju för mig ett alldeles nytt medium att pröva på”. 

SVT är en glittring, allvarlig, direkt, ibland påträngande, lite bråkig, kreativ, oemotståndlig, innerlig, varm jubilar.

Eller som regissören Lars Molin uttryckte det:

”Sveriges Television ska vara folklig och publik, ge plats för både politik och högmässa, kungligheter, frimärkssamlande och erotik. Den ska vara omutlig för snäva gruppintressen, egennytta och framför allt ska den vara en bastion mot fördumning på alla områden... Den tv:n ska också ha råd att fungera i en tid av nedgång, pest och kolera.”

I 60 år har vi skapat tv-upplevelser som har samlat svenskarna. Och det vi alltid har jobbat för, det är viktigare än någonsin: Att bidra till ett Sverige där alla är mer nyfikna och insatta. 

Hanna Stjärne