60 år av upplevelser på sju dagar

Följ med på ett hisnande äventyr från Hyland till Skavlan. 18-25 november firar vi att svensk tv och SVT fyller 60 år. Vi visar guldkorn från tv-historien och tar samtidigt tillfället i akt att blicka framåt, skriver HR- och kommunikationsdirektör Sabina Rasiwala.

Den 4 september 1956 startade SVT officiellt sina sändningar. Vi har valt att fira i slutet av november. När vi i början av året gjorde researcharbete inför vårt firande ramlade vi över ett gammalt exemplar av Damernas Värld från 1956. Där det fanns en artikel som berättade att SVT startade med fredagssändningar i slutet av november och det var då som tv-sändningarna liksom kom igång på riktigt. Så nu, precis 60 år senare, firar vi med en glimrande fredagsunderhållning för hela familjen som blir crescendot i vårt firande. 

Jag hade förmånen att vara med på inspelningen av programmet och blev tagen av att se många legender i samma rum. Alla dessa programledare som lotsat mig genom krig och katastrofer, genom ungdom och föräldraskap och bjudit på så många skratt. Karin Falck, snabb,  skarp och glittrande, lämnade störst avtryck hos mig. En dam som ”efter två månaders havandeskap var med om att föda fram SVT” och idag med glimten i ögat firar allt vi åstadkommit under 60 år. 

Här kan du läsa mer om programmet och vilka tv-profiler som var där när programmet spelades in tidigare i veckan (nästan alla, faktiskt!). Hur det blev ser du fredag 25 november kl 20.00 i SVT1!

Redan idag sparkar vi igång firandet och imorgon lördag sänds Kulturstudion som ställer sig frågan: Var det bättre förr eller bara mer naket? Det blir ett frosseri i de bästa kulturklippen från förr – skandaler, kulturchocker, tittarstormar och succéer. 

En hel massa program är med och firar under veckan: Landet runt, Gomorron Sverige, Fråga Doktorn, Svenska TV-historier, Go’kväll, Uppdrag Granskning, K-special, Sporten…

Att fira 60 år är ett fantastiskt tillfälle att minnas, känna glädje och stolthet. Men precis lika viktigt är att blicka framåt. Hur återföder vi public service för kommande generationer och vilken roll ska vi spela i det digitala medielandskapet? I dessa dagar, just när vi firar 60 år i allmänhetens tjänst, är dessa frågor brännande och jag vågar påstå att SVTs roll är viktigare än någonsin. I en tid där vi konsumerar allt mer av samma sak, bidrar SVT till att hålla oss nyfikna och insatta.