Nysatsning på SVT:s morgonprogram

Det är något speciellt med morgnar och nyheter. Den där krispiga stunden på dagen då vi är redo för uppdatering och vill starta tanken. Vi startar nu ett utvecklingsarbete med vår morgon-tv som ska bli något helt nytt för SVT, skriver SVT:s programdirektör Jan Helin.

I grunden handlar det om att erbjuda en välkomnande och spännande startpunkt för nyhetsdygnet. Här kommer vår publik att möta tv-branschens mest kompetenta programledare vars egna nyfikenhet och intresse för samtidsfrågorna kommer att märkas. I engagerande samtal med personer som kan sätta de stora händelserna i ett sammanhang, väcka tanken och erbjuda en djupare förståelse för nyheterna kommer våra morgonstjärnor vara de du vill hänga med innan din dag startar. Vad är det som är intressant i den här nyheten? Varför ska vi bry oss om detta? Sådana frågor kommer att vara ständigt närvarande i den nya morgonen.

Du kommer att vara rustad med uppdateringar av de viktigaste ämnena för dagen men också fått en skön stund kring en bred nyhetsmix av kultur, sport, nöje, ekonomi, vetenskap, livsstil och såklart svensk och internationell politik. Programformatet byggs så att vi när som helst är redo att gå över i ett live-läge om något stort inträffar som vi i branschen kommit att på svenska kalla för breaking news. Det nya programmet utspelas i en miljö som blir en helt ny scen för SVT, en pulserande, levande plats som - om vi lyckas med våra ambitioner - ska kännas som hela Sveriges epicentrum för nyheter i rörlig bild. Här kommer du att möta våra korrespondenter, våra skickliga lokalredaktioner, vår sportredaktion och våra profiler från helt andra, men nyhetsrelaterade programområden på nya och inspirerande sätt. 

Du kommer också att känna igen miljön när SVT går live under helt andra tider på dygnet än morgonen. Oavsett om händelsen är av sådan dignitet att vi anser det motiverat att störa publiken genom att bryta någon av våra linjära sändningar eller om vi blixtsnabbt går live online kommer miljön vara densamma. Målet är att bygga en sändningsplats som är helt integrerad med vår onlineredaktion som snabbt och effektivt ska kunna gå ut live dygnets alla timmar. Satsningen gifter på det här sättet ihop vårt stolta broadcastarv med samtidens snabba och mobila plattformar för nyheter i rörlig bild. I Sverige har i dag mobilen gått om tv-apparaten som största källa för konsumtion av nyheter. Att skapa ett tydligt erbjudande för vår journalistik på dessa snabbt växande plattformar är strategiskt avgörande för public service-uppdraget.

Vår publik är lika mycket värd för oss oavsett ålder och val av plattform. Och även om vi är den största nyhetsleverantören med rörlig bild i alla plattformar sammantaget, så har vi en tydlig utmaning i att utveckla vårt nyhetsutbud för yngre målgrupper i mobilen. Mot de målgrupperna och på den plattformen har i dag SVT en alltför svag ställning i en tid där public service-värden som saklighet och opartiskhet knappast kan sägas ha minskat i betydelse. Tvärtom är journalistik som vinnlägger sig om att verifiera information och har objektiviteten som metod för att söka sanning viktigare än någonsin.

SVT Nyheter vill här vara kreativt ledande och en stark referenspunkt i ett dynamiskt, diversifierat och välmående kommersiellt medielandskap. Utvecklingen av vårt nya morgonkoncept ska ses som en del i ett bygge av en strategi som nu håller på att ta form för SVT Nyheter. Morgonen känns som en naturlig startpunkt för detta arbete. I våra undersökningar anger många morgonen som den viktigaste nyhetsstunden under dagen. Att ta del av nyheter på morgonen är en inarbetad rutin där radio/tv fortfarande står sig starkt medan tidning alltmer byts ut mot mobil.

Så när ska detta nya spännande nå dig? Kring detta ber vi att få återkomma. Att utveckla och förnya robusta och fungerande konstruktioner tar tid. Men vi kunde inte hålla oss ifrån att berätta…

Fotnot: Nu är det klart att Karin Magnusson värvas till programmet. Läs mer här Länk till annan webbplats.!

  • PUBLICERAD 11 Nov 2016 - 10.44
  • Jan Helin, programdirektör