Stor igenkänning och mycket värme

Ambitionen med Sveriges bästa hemtjänst var att göra ett program om hemtjänstens vardag. Gensvaret har varit enormt, framförallt från människor som jobbar inom hemtjänsten, skriver programbeställaren Helena Olsson.

Ämnet angår oss alla. Det blev uppenbart efter gårdagens premiär av Sveriges bästa hemtjänst Länk till annan webbplats.. Direkt efter programmet hölls en chatt Länk till annan webbplats. med Yngve Gustafsson, överläkare och professor i geriatrik och Ann-Sofi Holm Danielsson, chef för hemtjänsten i Vännäs. Även producenten Ylva Jonsson Sarri och projektledaren Johan Erhag fanns med och svarade på frågor. Engagemanget från tittarna var så stort att de tyvärr bara hann med att svara på en tiondel av de frågor som kom in. 

”Ett berörande, viktigt och fantastiskt program.” Många tittare har blivit djupt berörda av Henning, Saimi och de andra. Och det är många initierade diskussioner om tuffa arbetsvillkor inom hemtjänsten, om status och utbildning och om äldre människors sociala isolering. 

Framförallt är många tacksamma att ämnet lyfts. SVT vill med den här typen av samhällsprogram sätta fokus på viktiga ämnen som spelar en stor roll för samhället och för många människor. De flesta av oss har eller har haft gamla föräldrar, och de flesta av oss ska också bli gamla. Här hoppas vi ge både hopp och kunskaper som skapar mervärde såväl på ett samhälleligt plan som för enskilda och på ett tillgängligt sätt inkludera publiken.

Våra samhällsprogram tar inte slut med eftertexterna, de skapas tillsammans med våra tittare. 

Tre avsnitt återstår. Välkommen att bidra du också!

Helena Olsson, programbeställare

  • PUBLICERAD 11 Okt 2016 - 17.18