SVT kommenterar gårdagens Aktuellt-sändning

Gårdagens Aktuellt har blivit hårt kritiserat för en debatt där den högerextrema tidskriften Nya Tiders chefredaktör Vávra Suk medverkade. Här svarar ansvarig utgivare Ulf Johansson.

Debattens Länk till annan webbplats. utgångspunkt var kritiken mot att Nya Tider, en tidning med rötter i nazistiska rörelser, får medverka på Bok och Biblioteksmässan. Vávra Suk deltog via en länk från Göteborg och efteråt kritiserades Aktuellt dels för att Suk alls bjöds in och att hans påståenden fick stå oemotsagda.

Det här är allvarliga anklagelser. SVT:s uppdrag är att vara oberoende men att alltid försvara demokratiska värden. Detta ska ske inom ramen för en vidsträckt yttrandefrihet.

Jag anser att det är grundläggande att låta många åsikter komma till tals i debatten. Att Nya Tiders chefredaktör medverkar i Aktuellt och att hans argument ska synas och granskas är således en publicistisk bedömning som jag i alla delar står för. Men jag tar kritiken mot upplägget av debatten på allvar och jag tycker att vi bättre borde förklarat vilken typ av tidskrift Nya tider är. När gäster medverkar via länk, det vill säga på distans från studion, blir samtalet svårare och programledarens möjligheter att ställa motfrågor begränsas.

Sändningsförhållandena under gårdagens Aktuellt bidrog också till att Vávra Suk fick alltför lång programtid. Jag tar på mig fullt ansvar för hur gårdagens debatt blev och vi kommer nu noga att utvärdera intervjun och hur den ramades in. Som utgivare välkomnar jag en diskussion om programmet. Jag bedömer också att den kritik som nu riktas mot oss är allvarlig.

Just nu pågår Bokmässan med temat yttrandefrihet. Det var därför Vávra Suk var inbjuden till programmet. Nu fortsätter vi tala om yttrandefrihet i kvällens Aktuellt och vi kommer att ta upp de frågeställningar och den fakta som borde varit med redan i gårdagens sändning.