Enormt engagemang för ny säsong av Djävulsdansen

Att stå i skuggan. Att i vanmakt stå bredvid. Detta tillstånd har helt uppenbart visat sig angå väldigt många. Djävulsdansen som handlar om att vara anhörig till någon med psykisk ohälsa. Programbeställare Helena Olsson skriver om ett fantastiskt engagemang.

Det finns minst en miljon som anhöriga - barn, föräldrar, syskon och kärlekspartners. 100 000 barn har en psykiskt sjuk förälder. De anhörigas liv präglas ofta helt av den närståendes sjukdom. De saknar ofta stöd och riskerar själva att bli sjuka.  

En stor publik såg programmet Länk till annan webbplats. och engagemanget har varit enormt. Likadant var det när vi sände den förra säsongen som handlade om att vara anhörig till någon som missbrukar. Då som nu delar programledarna Sanna Lundell och Ann Söderlund med sig av sina egna erfarenheter och ger röst åt alla dem som i ett slags medberoende står bredvid. Kan SVT genom en programserie sätta ljuset på en stor grupp som vanligtvis inte hörs och därtill motverka både skamkänslor och stigma gör vi ett gott jobb. Och det sker med nödvändighet genom lyhördhet, kunskap och med respekt för alla de modiga medverkandes integritet.

I dag är SVT:s uppgift inte bara att sända program utan också att kommunicera med publiken och ta hand om den dialog som uppstår. Genomslaget sitter inte bara i antalet personer framför tv-apparater, datorer och mobiler, utan även i engagemanget vårt utbud skapar. Vi har ännu inte sett var den stora tittarkontakten kring den här serien slutar. Redan inför programmet var aktiviteten i sociala medier stor och efter första avsnittet i går chattade Länk till annan webbplats. programledarna, psykologen Liria Ortiz och producenten Ann-Linn Guillou med tittarna. Gensvaret var överväldigande och jag har sällan sett en så unison reaktion från publiken med så mycket tacksamhet, känslor och kärlek till programmakarna och SVT. 

Syftet med den här typen av samhällsutbud är sänka tröskeln för människor att ta del av svåra ämnen och delta i samtalen om dem. Här tror jag vi lyckas väl med det. Välkommen att delta du också, med eller utan egna erfarenheter.

Helena Olsson

Beställare Samhälle och Dokumentär

Läs mer om programmet Länk till annan webbplats.

#djävulsdansen

  • PUBLICERAD 9 Sep 2016 - 12.08