SVT sänder mer än någonsin från Paralympics

Mellan den 7 och 18 september tävlar drygt 4000 deltagare från 176 nationer i 22 olika idrotter i Paralympics. Och du ser hela evenemanget hos SVT. Vi sänder mer än någonsin från mästerskapet, skriver SVT Sports chef Åsa Edlund Jönsson.

Paralympics är parasportens motsvarighet till de olympiska spelen och anordnas samma år och på samma plats som OS, följaktligen avgörs sommarspelen denna gång i Rio. Ordet Paralympics kommer från ordet parallell, där det grekiska förledet para– betyder bredvid.

Om de olympiska spelen i modern tid har Pierre de Coubertin att tacka för sin lansering 1896 så kan Paralympics tacka läkaren Ludwig Guttmann. 1948, parallellt med OS i London, höll Guttmann en tävling i bågskytte vid ett sjukhus norr om just London. 16 män och kvinnor, ryggmärgsskadade och rullstolsburna, deltog i tävlingen som i efterhand setts som startskottet för den paralympiska rörelsen. Läs gärna mer om detta i en text av Hans Bolling Länk till annan webbplats..

1960 hölls de första Paralympiska sommarspelen i Rom. De första vinterspelen avgjordes i Sverige 1976, faktiskt i min gamla hemstad Örnsköldsvik. I SVT:s Öppet Arkiv Länk till annan webbplats. finns ett program från Paralympics 1976 och när man idag ser dessa bilder som togs för 40 år sedan blir mästerskapets utveckling väldigt tydlig.

Vinterspelen i Örnsköldsvik är den enda gång som Sverige stått värd för Paralympics och frågan är om det händer igen. Numera avgörs nämligen OS och Paralympics samma år och i samma stad, de städer som ansöker om att arrangera de olympiska spelen ansöker också om att arrangera de paralympiska spelen.

Sverige har en trupp på 58 personer somt tävlar i totalt 15 idrotter. SVT:s trupp på plats i Rio består av nio personer varav tre reportageteam. Hemma i Stockholm finns ett stort produktionsgäng med sändningspersonal, kommentatorer, experter, reportrar och programledare som sköter livesändningarna, över 250 timmar.

Tv-utvecklingen Länk till annan webbplats. från Paralympics har inte haft en lika offensiv kurva som tv-bevakningen av de olympiska spelen. Först 2004 blev det dagliga tv-sändningar under Paralympics.

Men för varje spel utökas antalet livesända timmar vilket gör att vi på SVT också kan utöka vår bevakning. I år livesänder vi bland annat från simning, friidrott, basket, volleyboll, tennis, bordtennis, fotboll och rugby. Däremot finns det ingen liveproduktion på skytte, goalball, triathlon och kanot. Detta innebär att Helene Ripa, Jonas Jacobsson och några andra svenska idrottare kommer att bevakas med SVT:s egna team på plats i Rio.

Totalt sänder SVT över 300 timmar från Paralympics, vara 250 timmar alltså är livesänd sport. SVT1 och SVT2 kommer att sända den bästa mixen från de tävlingar som TV-produceras mellan klockan 14:00 -18:00 samt mellan klockan 22:45 – 03:00 (obs, cirkatider). Utöver detta sänder vi ytterligare tävlingar i sin helhet på svtsport.se och SVT Play mellan klockan 14:00 – 03:00 varje dag mellan den 8–17 september.

Vi kommer dessutom att sända ett magasin varje kväll där vi sammanfattar det bästa och viktigaste som hänt. Programmet sänds klockan 18.00 i SVT2 alla dagar förutom söndagar då programmet startar klockan 19.00. Yvette Hermundstad är programledare för magasinet och expert i studioprogrammet är Aron Anderson, fyrfaldig paralympier.

SVT Sport har gjort en omfattande reportagebevakning inför Rio 2016, ni hittar alla reportage här, och jag lovar att ni vill se dom.

Låt spelen börja!