Ingen kickar fotboll som han, Zlatan, Zlatan.

Sportchef Åsa Edlund Jönsson om SVT:s största sportevenemang i år - fotbolls-EM.

Sveriges EM-genrep mot Wales på Friends Arena hade bara pågått en liten stund när jag fick Frans gamla låt i huvudet. Zlatan hade på några minuter dragit till sig allas ögon, både publikens och motståndarnas. Det gick ett sus över läktaren när nummer 10, uppvaktad av tre spelare från Wales, utmanade, dribblade och sköt med en styrka, balans och teknik som ingen annan på planen kunde uppvisa. 

Zlatan är ett fenomen, både på planen och utanför. En sökning på hans namn på nätet ger omgående 27 miljoner träffar. Världsstjärnan är lika självklar i Europa som i Sverige. Paris har varit hans hemmaplan sedan 2012. Med PSG har Zlatan vunnit franska ligan fyra gånger så gissningsvis är detta fotbolls-EM i Frankrike extra speciellt för honom. Ryktet säger också att EM blir hans sista uppvisning i det svenska seniorlandslaget. Stämmer uppgifterna rekommenderas alla att njuta av varje matchminut.  

SVT visar Zlatans, förlåt, Sveriges två inledande EM-matcher (Irland-Sverige och Italien-Sverige) medan TV4 sänder den sista gruppspelsmatchen (Sverige-Belgien). 

Utöver matcherna gör SVT en storsatsning på en Sverigestudio. Studion, med programledare David Fjäll, nye experten Matias Concha och reporter Jane Björck, kommer att vara hack i häl på det svenska landslaget. Det blir livesändningar från träningar och presskonferenser, det blir intervjuer, reportage och alltid senaste nytt inför matcherna. Sverigestudion är en helt ny satsning, en punktmarkering väl i klass med den Zlatan fick i genrepet i söndags. 

Men fotbolls-EM blir också extra speciellt ur säkerhetssynpunkt. Den 13 november 2015 drabbades Paris av ett terrordåd och det undantagstillstånd som president Francois Hollande införde då gäller fortfarande. Till det här mästerskapet har vi därför lagt extra tid och kraft på säkerhetsfrågor och alla i SVT Sports Frankriketeam har genomgått en säkerhetsutbildning på förhand.  

EM i fotboll är SVT:s största sportevenemang i år och ett av världens största sportevenemang totalt sett. Sommar-OS är större liksom fotbolls-VM men sedan är EM där och tekar på tredjeplatsen, i kamp med bland annat vinter-OS, rugby-VM och Super Bowl. 

I årets EM deltar 24 lag, totalt spelas 51 matcher i tio olika städer och 2,5 miljoner åskådare väntas se matcherna live. 

Frans låt från 2006, den jag nynnade på i söndags, hette ”Who´s da man”. Idag undrar ingen vem Zlatan är eller vad han siktar på. Det är till finalen den 10 juli han ska. Och Zlatan ska dit med det han, i EM-låten, kallar #mitteam. 

SVT Sport siktar på att göra den bästa EM-bevakningen någonsin. 

Jag tror vi lyckas med #mitteam.