Vad kan SVT:s programledare ha för övriga uppdrag?
Det är dagen före Melodifestivalens andra deltävling. På scen kommer vi få se tävlande, en programledare och Charlotte Perrelli. I samma veva gör jag debut på den här bloggen. Jag är chef för SVT Programetik. Känns som det finns ett ämne här.
Programledarna i Melodifestivalen 2016. Foto: Karl Nordlund/SVT
Vad kan en programledare för SVT göra för uppdrag vid sidan om? Den frågan har inte ett svar – den har flera. Det finns olika gränser och det är inget konstigt i det. Vi gör program i olika genrer, vi använder olika typer av programledare och vi använder dem i olika omfattning. Alla de här parametrarna vägs in i en bedömning.
Vi har en medarbetarpolicy på SVT, bland annat för att publiken ska kunna lita på att SVT och de som företräder SVT är oberoende. Principerna tillämpas beroende på hur mycket en medarbetare/uppdragstagare kan uppfattas som företrädare för SVT. Företrädare är bland annat programledare och publicistiska beslutfattare. Policyn tar också hänsyn till programområden där särskild restriktivitet gäller, som nyheter och samhällsprogram.
En grund är att SVT-medarbetare inte ska medverka i reklam för andra.
För icke fast anställda gäller en period på fyra veckor före första sändning till 4 veckor efter sista sändning då det krävs tillstånd för att utföra andra uppdrag. När det gäller programledare som i första hand är etablerade i andra roller, t.ex. som artister, är det oftast tillåtet att delta i marknadsföring som gäller det egna yrket. Även här gäller dock sträng restriktivitet för tv-reklam. Syftet är att förhindra sammanblandning av SVT och kommersiella intressen.
Ytterligare en parameter är omfattningen av uppdraget. För att leda enstaka program som exempelvis en gala så är motsvarande period två veckor före och två veckor efter sändningen.
För en dryg vecka sedan uppmärksammades att Charlotte Perrelli medverkar i en reklamkampanj för en mobiloperatör samtidigt som hon skulle vara programledare i den andra deltävlingen i Melodifestivalen. I det fallet skulle det normala vara att den reklamen inte är tillåten två veckor före och två veckor efter sändningen och i det här fallet var det vi på SVT som gjort en miss. Lösningen blev att Perrellis roll gjordes om. Istället för programledare blev hon artist, istället för företrädare för SVT blev hon medverkande.
För SVT är trovärdigheten en grund. Vi vill också använda många olika människor i vårt utbud, även som programledare, även icke fast anställda. Det ger mångfald i utbudet vilket är en annan grund i vårt uppdrag. Det innebär också många olika bedömningar.
Samma fråga kan få olika svar. För det är inte bara frågan som avgör, det är också typen av program, programledare och omfattning.
- PUBLICERAD 12 Feb 2016 - 16.36
- Albert Svanberg, chef SVT Programetik
-
Minoritetsutbudet på SVT Play lockar fler tittare
Helena Olsson om hur strategin för minoritetsutbudet har förändrats för att inkludera en bredare publik. Blogg -
Svenskarnas förtroende för medier fortsatt stabilt – SVT i topp
SVT och sjukvården är de samhällsinstitutioner som har högst förtroende bland svenskarna. I en allt osäkrare omvärld är oberoende medier med högt fört... Blogg -
Fjädrar i Småland och 160 000 hejarop på väg mot mål
SVT:s programchef Christina Hill skriver en personlig betraktelse om en färgsprakande helg med Melodifestivalen och Vasaloppet. Blogg -
I SVT på söndag: specialsatsning om säkerhetsläget i Europa och världen
Söndagen den 2 mars gör SVT en specialsatsning om den dramatiska utvecklingen i världspolitiken. Publiken kan från eftermiddagen livechatta med SVT:s ... Blogg -
Final av SVT:s episka ungdomsdrama Strula
Den 5 mars har sista säsongen av Strula premiär och med den sätter vi punkt för den här generationen Strula. Serien har streamats av en miljonpublik. ... Blogg -
SVT direktsänder statsminister Ulf Kristerssons tal till nationen
SVT sänder statsminister Ulf Kristerssons tal till nationen direkt, söndag kväll klockan 19 i SVT1 och på SVT Play. I SVT2 sänds talet med teckenspråk... Blogg