Allt viktigare värna yttrandefriheten

Hanna Stjärne om hotet mot public service i Polen.

Idag skriver jag tillsammans med Sveriges Radios vd Cilla Benkö och UR:s vd Christel Tholse Willers på DN Debatt Länk till annan webbplats.om den skrämmande utvecklingen i Polen, ett av våra närmaste och största grannländer.

Polen har varit ett land som, efter murens fall, varit väl framme när det gäller mediernas frihet. Men nu driver den nyvalda regeringen i accelererande takt utvecklingen i rakt motsatt riktning. Regeringen har tagit direkt kontroll över utnämningarna till olika nyckelpositioner inom public service och hotar att ändra reglerna så att alla anställda journalister kan sparkas.

Flera internationella organisationer, däribland EBU, Reportrar utan gränser och Europeiska journalistfederationen har uttalat skarp kritik mot processen. Dagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski Länk till annan webbplats. och Svenska Dagbladets chefredaktör Fredric Karén Länk till annan webbplats. har också protesterat mot politiseringen.

Förändringarna i Polen har hastats fram på bara ett par månader, med ytterst begränsad insyn och debatt. Fria medier är garanter för ett öppet demokratiskt samhälle. När ett medielandskap väl politiserats försvinner ett fundament i demokratin och vägen tillbaka är mycket lång.

I Sverige går vi nu in i tryckfrihetens jubileumsår. Vi har en tradition sedan 250 år tillbaka att vara stolta över. I år är det också 60 år sedan SVT startade sina sändningar i allmänhetens tjänst och det är lätt att ta för givet att till exempel Uppdrag Granskning, Aktuellt, Agenda, Dokument inifrån, Rapport och de lokala nyheterna fritt kan granska politik, myndigheter och näringsliv i Karlskrona, Göteborg, Karlstad och Kiruna. 

Med den senaste händelseutvecklingen i Polen bara några tiotals mil bort som avskräckande exempel behöver vi i Sverige ställa oss centrala frågor om hur demokratin kan stärkas genom att mediernas oberoende och frihet värnas. Tryckfriheten och yttrandefriheten i Sverige har utvecklats stegvis och behöver göra det även de kommande åren. De utredningar som görs just nu på medieområdet bör sikta mot att stärka och värna friheten, både för public service och andra medier. Starka system som skyddar mediernas frihet bidrar till att vaccinera hela vårt samhälles frihet.

  • PUBLICERAD 12 Jan 2016 - 09.23