Programdivisionen - finns i Umeå, Stockholm, Göteborg och Malmö

Programdivisionen ansvarar för SVT:s programverksamhet och levererar mer än 600 olika programtitlar på ett år. Drygt 300 tillsvidareanställda utvecklar och producerar program inom alla programområden - fakta, barn, drama, dokumentär, samhälle, underhållning, livsstil och kultur. Nedan kan du läsa om respektive redaktion samt var de är placerade.

Har du frågor om praktikplats på SVT kontakta Henrik Bengts, projektledare HR, Nyheter och Program

GÖTEBORG:

Uppdrag Granskning - Göteborg

Våra granskningar tar ofta lång tid att genomföra, bakom varje heltimmes program ligger minst tre månaders arbete, ett arbete som sker i team med reporter, researcher och en redaktör. Som praktikant kommer du ingå i ett sådant team för att delta i alla olika delar av granskningen. Det kan handla om research inom ämnet som granskas, delta i våra möten, idéarbete, logga inspelat material, och eventuellt vara med under inspelningar och redigering.

Som praktikant förväntas du kunna arbeta självständigt i det team du ingår och vi värdesätter samhällsintresse och egna idéer.

Frida Johansson, redaktör

SVT Fakta/underhållning - Göteborg

Som praktikant på avdelningen Fakta Underhållning kommer du att arbeta i en eller flera av våra redaktioner som gör våra frågesportsprogram; På spåret, Muren, Årets Quiz, Kontrapunkt, Doobidoo. Du kommer bl a skriva och rätta frågor, göra research och leta klipp till inslag. Du kommer också delta i arbetet med casting och inspelning där det framförallt handlar om att stötta i praktiska uppgifter. Egenskaper som passar särskilt bra i dessa redaktioner är nyfikenhet, noggrannhet, allmänbildning och en gnutta humor.

Linnea Stegmark, gruppchef

SVT Samhällsavdelningen - Göteborg

Som praktikant på samhällsavdelningen i Göteborg kommer du jobba i en eller flera av våra redaktioner; Min Sanning, Sverige Möts, Journalistiska porträtt eller andra projekt inom dokumentärt berättande. Du kommer att jobba redaktionellt med research, leta klipp till inslag, casting och inspelning samt andra praktiska göromål på redaktionen. Målgruppsarbete, genomslag och onlinepubliceringar är centralt i arbetet. Vi söker praktikanter med ett brett samhällsintresse och perspektiv som speglar Sverige.

Kristina Hörlyk, gruppchef

UMEÅ:

SVT Gokväll/Fråga doktorn - Umeå

En praktikant på Gokväll/Fråga doktorn i Umeå blir involverad i det redaktionella arbetet, och är med på både studioinspelningar och reportage. Vidare får praktikanten arbeta aktivt med research inför programmen och andra praktiska göromål på redaktionen. Vid möjlighet får praktikanten också prova att göra egna reportage. Vi söker praktikanter med intresse för kultur och livsstil för vuxna.

Fredrik Svensson, gruppchef

MALMÖ - drama, livstil och barnprogram

På programdivisionen i Malmö projektleder vi cirka 70 programtitlar varje år. Vi har vi tre huvudsakliga fokusområden:

  • Livsstilsprogram, till exempel Husdrömmar, Tareqs matresa, Drömlandet och Antikrundan.
  • Barnprogram för barn mellan 6 och 12 år, till exempel Sommarlov, Klassen och Fixarjulen.
  • Drama för unga, till exempel Bror, Bara sex, Gaslight och Västra gymnasiet.

Om du vill göra praktik inom någon av de här genrerna och programtyperna så är du välkommen med din praktikansökan. Produktionsperioderna varierar över året så du är välkommen med din ansökan när som helst.

Björn Östlund, gruppchef

STOCKHOLM:

Världens barn och Nobel - Stockholm

På Nobel är du en del av en större redaktion som arbetar med banketten, prisutdelning, Snillen spekulerar, Nobelstudion mm. Du får erfarenhet av både live och bandat med allt från storslagen underhållning och tung vetenskaplig journalistik.

Du förväntas skriva texter, göra research och vara beredd att assistera med praktiska uppgifter.

Per Rådelius, projektledare

Kulturnyheterna - Stockholm

Som praktikant på Kulturnyheterna erhåller du ”två praktikplatser”. Ena halvan av praktiktiden jobbar du vid vår webbdesk där du – efter att ha fått en introduktion i våra publiceringssystem – utvecklar din förmåga att vässa nyhetsvinklar, skriva lockande rubriker och övar upp din snabbhet. Den andra delen av praktiken jobbar du med tv-produktion, tillsammans med fotograf och redigerare. Vi söker är en kulturintresserad praktikant med stort nyhetsintresse.

Anders Blåder, gruppchef

SVT Barn - Stockholm

Tjejer/killar

Tjejer är en lättdramaproduktion om 8-åriga tjejers vardag. Humor, feelgood och vänskap är viktiga ledord. På Tjejer är man med vid inspelningar och hjälper till med research och målgruppsundersökningar. Man deltar under inspelningarna och hjälper till med viss administration, fixar rekvisita och andra praktiska göromål. Man hjälper även till vid eventuella castingar. Vi söker en praktikant med starkt intresse för barnkultur, särskilt målgrupperna 6-9 år. Som praktikant på Tjejer får man god insyn i hur en tv-produktion fungerar och får vara en del av redaktionen med allt från idéarbete till praktiskt genomförande. Titta gärna på Tjejer och Killar på SVT Play för att få en uppfattning om detta kan intressera dig

Anna Sommansson, projektledare

Drama forever

Drama forever är en lättdramaserie för 10-12 åringar och handlar om fyra tjejers vänskap, relationer, konflikter och svek. Inspelningar sker under hösten 2024.

Vi är ett litet team där alla samarbetar och producerar. Som praktikant bör man vara intresserad av mycket varierade uppgifter med allt från praktiska förberedelser inför inspelning som att skaffa rekvisita och vara med på inspelningar och hjälpa till med allt från att koordinera en inspelningsdag till att ta ljud på plats. Det kommer även göras målgruppsundersökningar. Som praktikant får man god insyn i hur en tv-produktion fungerar och får vara en del av redaktionen med allt från idéarbete till praktiskt genomförande.

Frida Leksell, projektledare

Lilla Aktuellt - Stockholm

Lilla Aktuellt är ett nyhetsprogram för barn i SVT Barn och SVT Play. I Lilla Aktuellt Skola summeras nyhetsveckan i ett studioprogram, som även publiceras i UR Play. Vi har en nära dialog med vår publik i appen Duo. Vi söker en nyhetsinriktad praktikant som är intresserad av göra innehåll för målgruppen 8-12 år och vill lära sig reporterrollen: bidra med egna idéer, göra research, skriva manus, boka inspelningar, genomföra intervjuer, stå framför kameran, redigera, göra startbilder och publicera innehåll.

Josephine Hattevig, projektledare

Svenska Nyheter - Stockholm

Svenska nyheter är ett satirprogram som sänds under några månader under hösten och våren och vi välkomnar alltid två praktikanter. En journalistpraktikant som hjälper redaktör- och manusgruppen med research men som även bidrar även med idéer och letar uppslag till våra case. Vidare söker vi en praktikant som stödjer producenten och vår bildgrupp. Den personen hjälper tex till vid eventuella inslagsinspelningar, bokar gäster, fixar kostym och rekvisita och skapar bilder. En praktikant på Svenska Nyheter bör ha ett journalistiskt driv men också vara kreativ och kunna se nyheter ur ett satiriskt och humoristiskt perspektiv.

Eva Wilander, projektledare

SVT EDIT - Stockholm

Researcher

På Edit gör vi dokumentärer inom popkultur, mot målgrupp 25-35 år. Som praktikant får du följa minst tre processer: utveckla programidéer, research, casting, målgruppsanalys. Du får vara med vid inspelning och gå igenom det inspelade materialet samt feedbacka under klipp-processen. Du får även vara med i genomslagsarbetet under publiceringsfasen - när dokumentären når publiken. Vi söker en praktikant med stort intresse för populärkultur och koll på vad som är relevant för målgruppen.

Helen Ablatova, redaktör

Redigerare

Edit gör snabbproducerade dokumentärer mot en yngre målgrupp och ligger i framkant för modern storytelling och redigering. På Edit får man som redigeringspraktikant vara med i processen kring dokumentärfilmsklippning, intervjuformat och slagkraftiga videos till genomslagsarbetet

Helen Ablatova redaktör

SVT Vetenskap - Stockholm

Huvuddelen av praktiken består av att göra research och producera vetenskapsnyheter för SVT.se/vetenskap. Vi använder verktygen Escenic, Premiere och Photoshop för att publicera text och video på webben. Praktiken innebär också research och nyheter till programmet Vetenskapens värld och delta i redaktionens kreativa process och kring vad SVT Vetenskap ska belysa i nyheter och längre reportage. Vi söker praktikanter med specialintresse för vetenskap.

Anna Schytt, gruppchef

SVT Babel - Stockholm

Babel är ett TV-program om litteratur och litteraturrefererade ämnen som sänts på SVT i många år. Praktikanten hos oss är med vid både studio- och reportageinspelningar och publicerar på sociala medier.
Vidare arbetar praktikanten med att skriva inslagstexter men gör även artiklar till Kulturnyheternas webb och arbetar med research. Du blir en i vårt team och deltar och bidrar vid våra idémöten. I viss mån hjälper man till med rekvisita och administration.
Vi söker en ansvarsfull och initiativrik praktikant med stort litteratur- och tv-intresse.

Anders Lundgren, projektledare