Programdivisionen - finns i Umeå, Stockholm, Göteborg och Malmö

Programdivisionen ansvarar för SVT:s programverksamhet och levererar mer än 600 olika programtitlar på ett år. Drygt 300 tillsvidareanställda utvecklar och producerar program inom alla programområden - fakta, barn, drama, dokumentär, samhälle, underhållning, livsstil och kultur. Nedan kan du läsa om respektive redaktion samt var de är placerade.

Har du frågor om praktikplats på SVT kontakta Henrik Bengts, projektledare HR, Nyheter och Program

GÖTEBORG:

Uppdrag Granskning - Göteborg

Våra granskningar tar ofta lång tid att genomföra, bakom varje heltimmes program ligger minst tre månaders arbete, ett arbete som sker i team med reporter, researcher och en redaktör. Som praktikant kommer du ingå i ett sådant team för att delta i alla olika delar av granskningen. Det kan handla om research inom ämnet som granskas, delta i våra möten, idéarbete, logga inspelat material, och eventuellt vara med under inspelningar och redigering.

Som praktikant förväntas du kunna arbeta självständigt i det team du ingår och vi värdesätter samhällsintresse och egna idéer.

Karin Mattisson, redaktör

SVT Fakta/underhållning - Göteborg

Som praktikant på avdelningen Fakta Underhållning kommer du att arbeta i en eller flera av våra redaktioner som gör våra frågesportsprogram; På spåret, Muren, Årets Quiz, Kontrapunkt, Doobidoo. Du kommer bl a skriva och rätta frågor, göra research och leta klipp till inslag. Du kommer också delta i arbetet med casting och inspelning där det framförallt handlar om att stötta i praktiska uppgifter. Egenskaper som passar särskilt bra i dessa redaktioner är nyfikenhet, noggrannhet, allmänbildning och en gnutta humor.

Linnea Stegmark, gruppchef

SVT Samhällsavdelningen - Göteborg

Som praktikant på samhällsavdelningen i Göteborg kommer du jobba i en eller flera av våra redaktioner; Min Sanning, Sverige Möts, Journalistiska porträtt eller andra projekt inom dokumentärt berättande. Du kommer att jobba redaktionellt med research, leta klipp till inslag, casting och inspelning samt andra praktiska göromål på redaktionen. Målgruppsarbete, genomslag och onlinepubliceringar är centralt i arbetet. Vi söker praktikanter med ett brett samhällsintresse och perspektiv som speglar Sverige.

Kristina Hörlyk, gruppchef

UMEÅ:

SVT Gokväll - Umeå

En praktikant på Gokväll i Umeå blir involverad i det redaktionella arbetet, och är med på både studioinspelningar och reportage. Vidare får praktikanten arbeta aktivt med research inför programmen och andra praktiska göromål på redaktionen. Vid möjlighet får praktikanten också prova att göra egna reportage. Vi söker praktikanter med intresse för kultur och livsstil för vuxna.

Fredrik Svensson, gruppchef

MALMÖ:

SVT Malmö producerar ett 60 tal programtitlar, främst inom kultur, livsstil, barnprogram och ungdrama. Vi tar regelbundet emot praktikanter i våra programproduktioner när det matchar en produktion vs praktikperiod. Som praktikant på SVT Malmö kan du söka praktik inom just ditt intresseområde inom TV-produktion, dvs inom journalistik, innehåll, planering, rekvisita, teknisk praktik mm. Önskar du söka praktik på SVT Malmö skriv vad du önskar få ut av din praktikperiod till Anna-Maria Nildén.

Anna-Maria Nildén, gruppchef SVT program Malmö

STOCKHOLM:

Historien om Sverige - Stockholm

Historien om Sverige ska bli en tio timmar lång serie om vår gemensamma historia. Det är en spännande och underhållande programserie och målet är att nå en stor del av befolkningen. Som praktikant hos oss blir man en del av inspelningsteamen och får hjälpa till med allt ifrån att boka resor, ta fram rekvisita samt koordinera statister etc. Vi söker praktikanter som vill få erfarenhet av praktisk tv-produktion i ett fantastiskt roligt projekt (Obs! praktikplatsen är inte av journalistisk karaktär).

Björn Wahren, projektledare

Kulturnyheterna - Stockholm

Som praktikant på Kulturnyheterna erhåller du ”två praktikplatser”. Ena halvan av praktiktiden jobbar du vid vår webbdesk där du – efter att ha fått en introduktion i våra publiceringssystem – utvecklar din förmåga att vässa nyhetsvinklar, skriva lockande rubriker och övar upp din snabbhet. Den andra delen av praktiken jobbar du med tv-produktion, tillsammans med fotograf och redigerare. Vii söker är en kulturintresserad praktikant med stort nyhetsintresse.

Anders Blåder, planeringsredaktör

SVT Barn - Stockholm

Tjejer/killar

Tjejer är en lättdramaproduktion om 8-åriga tjejers vardag. Humor, feelgood och vänskap är viktiga ledord. På Tjejer är man med vid inspelningar och hjälper till med research och målgruppsundersökningar. Man deltar under inspelningarna och hjälper till med viss administration, fixar rekvisita och andra praktiska göromål. Man hjälper även till vid eventuella castingar. Vi söker en praktikant med starkt intresse för barnkultur, särskilt målgrupperna 6-9 år.

Frida Leksell, Projektledare

Strula och Jobbigt

Strula och Jobbigt är två barn- och ungdomsserier som producerats några säsonger på SVT. Som praktikant är du med vid inspelningarna, hjälper till med bilder, research och publicerar på sociala medier. Vidare stöttar du upp de olika teamen, till exempel inhandlar rekvisita men är även med och klipper inslag samt filmar och bokar gäster och experter. En del av praktiken är att göra målgruppsundersökningar och hjälpa till med casting. Det vi söker är en praktikant med ett starkt intresse för barnkultur, särskilt målgrupperna 10-12 år samt 13-15 år.

Madeleine Adaktusson, projektledare

Lilla Aktuellt - Stockholm

Lilla Aktuellt är ett nyhetsprogram för barn i SVT Barn och SVT Play. I Lilla Aktuellt Skola summeras nyhetsveckan i ett studioprogram, som även publiceras i UR Play. Vi har en nära dialog med vår publik i appen Duo. Vi söker en nyhetsinriktad praktikant som är intresserad av göra innehåll för målgruppen 8-12 år och vill lära sig reporterrollen: bidra med egna idéer, göra research, skriva manus, boka inspelningar, genomföra intervjuer, stå framför kameran, redigera, göra startbilder och publicera innehåll.

Josephine Hattevig, projektledare

Konstbrott - Stockholm

Sveriges största konstkupper är en programserie som skildrar uppmärksammade kriminalhistorier från konstvärlden som till exempel kupperna mot Nationalmuseum och Moderna Museet.

Praktikanten hos oss hjälper till med research och inspelningar, organiserar arkivmaterial och går igenom intervjuer. Varierade uppgifter för en självständig och driftig praktikant som gärna har ett konstintresse och är nyfiken på TV-mediet.

Projektledare Anders Lundgren

Allsång på Skansen - Stockholm

På din praktik på Allsång på Skansen så är du med på ett stort publikt event tillika TV-sändning live.

Du är en del av det redaktionella arbetet med allt från listor, research, arkiv, publik och dokumenthantering. Du tar också del av det kreativa förloppet och utför praktiska assisterande uppgifter på plats på både SVT och Skansen.

Per Rådelius, projektledare

Dokument inifrån - Stockholm

Dokument inifrån är praktikplatsen för dig som är specialintresserad av undersökande journalistik. Här får du möjlighet att delta i insamlingen, systematiseringen och analysen av stora researchmaterial. Praktikplatsen kräver tålamod och stort intresse för avancerad research. Tidigare erfarenhet av forskning eller ett större researchprojekt är en fördel, men inte ett krav.

Johan Brånstad, projektledare

Svenska Nyheter - Stockholm

Svenska nyheter är ett satirprogram som sänds under några månader under hösten och våren och vi välkomnar alltid två praktikanter. En journalistpraktikant som hjälper redaktör- och manusgruppen med research men som även bidrar även med idéer och letar uppslag till våra case. Vidare söker vi en praktikant som stödjer producenten och vår bildgrupp. Den personen hjälper tex till vid eventuella inslagsinspelningar, bokar gäster, fixar kostym och rekvisita och skapar bilder. En praktikant på Svenska Nyheter bör ha ett journalistiskt driv men också vara kreativ och kunna se nyheter ur ett satiriskt och humoristiskt perspektiv.

Eva Wilander, projektledare

SVT EDIT - Stockholm

Researcher

På Edit gör vi dokumentärer inom popkultur, mot målgrupp 25-35 år. Som praktikant får du följa minst tre processer: utveckla programidéer, research, casting, målgruppsanalys. Du får vara med vid inspelning och gå igenom det inspelade materialet samt feedbacka under klipp-processen. Du får även vara med i genomslagsarbetet under publiceringsfasen - när dokumentären når publiken. Vi söker en praktikant med stort intresse för populärkultur och koll på vad som är relevant för målgruppen.

Sofia Manieri, projektledare

Redigerare

Edit gör snabbproducerade dokumentärer mot en yngre målgrupp och ligger i framkant för modern storytelling och redigering. På Edit får man som redigeringspraktikant vara med i processen kring dokumentärfilmsklippning, intervjuformat och slagkraftiga videos till genomslagsarbetet

Sofia Manieri, projektledare

SVT Vetenskap - Stockholm

Huvuddelen av praktiken består av att göra research och producera vetenskapsnyheter för SVT.se/vetenskap. Vi använder verktygen Escenic, Premiere och Photoshop för att publicera text och video på webben. Praktiken innebär också research och nyheter till programmet Vetenskapens värld och delta i redaktionens kreativa process och kring vad SVT Vetenskap ska belysa i nyheter och längre reportage. Vi söker praktikanter med specialintresse för vetenskap.

Anna Schytt, gruppchef

SVT Babel - Stockholm

Babel är ett TV-program om litteratur och litteraturrefererade ämnen som sänts på SVT i många år. Praktikanten hos oss är med vid både studio- och reportageinspelningar och publicerar på sociala medier.
Vidare arbetar praktikanten med att skriva inslagstexter men gör även artiklar till Kulturnyheternas webb och arbetar med research. Du blir en i vårt team och deltar och bidrar vid våra idémöten. I viss mån hjälper man till med rekvisita och administration.
Vi söker en ansvarsfull och initiativrik praktikant med stort litteratur- och tv-intresse.

Anders Lundgren, projektledare

SVT Dokumentär: kortfilm - Stockholm

Vår avdelning samproducerar och köper visningsrätt men gör även kortfilmssatsningar. Hos oss kommer du filma, redigera och skriva texter. Bra om du är intresserad och nyfiken på sociala medier och nya format. Exempel på arbetsuppgifter: läsa och bedöma manus samt färdiga filmer, göra klipp och postningar till instagram, hjälpa till att svara på kommentarer och meddelanden, kontakta folk efter tips och intervjuer, hjälpa till med administrativa uppgifter, vara med i det strategiska arbetet på redaktionen.

Helena Ingelsten, projektledare