Riksnyheterna

Inrikes-, online- och videoredaktionerna, Morgonstudion, Agenda med flera

På riksnyheterna arbetar ca 300 medarbetare dygnet runt, året runt, med att producera kvalificerad journalistik till alla våra publiceringsytor. Vårt samlade utbud når varje dag flera miljoner människor.

Har du frågor om praktikplats på SVT kontakta Henrik Bengts, projektledare HR, Nyheter och Program

Inrikesredaktionen - Stockholm

Som praktikant på inrikesredaktionen kommer du skriva nyhetsartiklar för SVT online. Målsättning med praktiken från vår sida är att du så småningom göra ska inslag till våra huvudsändningar Aktuellt, Rapport och Morgonstudion. Du bör som reporter ha en starkt vilja att arbeta med nyheter och vi sätter ett värde på drivet att ta fram egna nyheter. Du gillar sannolikt att arbeta med rörlig bild, både för TV och online.

Johannes Lindström, gruppchef

Direktdesken - Stockholm

Direkten är alltid beredd att gå upp och sända på SVT play - på en gång när det händer något. Som praktikant är du med och planerar och genomföra nyhetssändningar. Vid presskonferenser och andra förväntade nyhetshändelser finns tid att planera gäst och bild till sändningen. På direkten är du delaktig i den ständigt pågående diskussionen om nyhetsvärdering. Vi samarbetar nära med reportrarna på onlinedesken och videodesken, så delar av praktiken kan också förläggas där. Stort nyhetsintresse är av vikt.

Ulrica Larshamre, gruppchef

Videodesken - Stockholm

Vi söker dig som har ett stort nyhetsintresse. Här skapar du nyhetsvideor och publicerar dem på våra plattformar. Ibland klipper du ur tv-program som Morgonstudion eller Aktuellt, ibland nyhetsbilder från världen och ibland filmar du själv. Här jobbar vi med att hitta tydliga och intressanta nyhetsvinklar för en publik som är 20-40 år. Vi skapar bra bilder och utvecklar nyhetsberättandet. Vi samarbetar nära de skrivande reportrarna på onlinedesken och de sändande reportrarna på direktdesken. Ibland delar vi praktiken på två av deskarna.

Ulrica Larshamre, gruppchef

Onlinedesken - Stockholm

Som praktikant skriver du nyhetsartiklar, väljer bilder, sätter rubrik och publicerar. Vi söker dig som är säker på att skriva, tycker om att göra raka vinklar och som älskar nyheter. Desken är bemannad dygnet runt och våra reportrar jobbar någon gång från 06 till 00 alla dagar. Vi samarbetar nära med reportrarna på direktdesken och videodesken, så delar av praktiken kan också förläggas där.

Ulrica Larshamre, gruppchef

Researcher Morgonstudion - Stockholm

Som researcher är du med i hela processen från idé till sändning. Du ansvarar för att boka relevanta gäster till programmet och gör förintervjuer, skriver underlag/manus till programledarna och fyller på med relevant fakta, tar fram bilder och rörliga bilder. Du förväntas komma med idéer på ämnen och vinklar till programmet. Att agera som livesändande reporter aktuellt. Vi söker praktikanter med brett allmänintresse som älskar nyheter.

Fia Roslund, gruppchef

Agenda - Stockholm

På Agenda blir man en i teamet som gör programmet som sänds varje söndag. Som praktikant kommer du vara delaktigt i arbetet omkring research, det vill säga ta fram fakta, statistik, bidra med idéer. Praktikant på Agenda bör ha ett stort samhällsintresse, en bred allmänbildning, och vara mycket intresserad av svensk och internationell politik.

Kajsa Gudmundsson, projektledare

Snabbgranskning - Stockholm

Som praktikant jobbar du i team med skickliga reportrar, fotografer och researchers under ledning av en erfaren redaktör. Skillnaden mot en renodlad grävredaktion är att vi ligger nära nyhetsfåran och plockar upp ämnen som är aktuella just nu - ett jobb kan ta allt från några timmar till tre veckor. Vi söker dig som har stort intresse för samhällsfrågor och för granskande journalistik och kan utlova en utvecklande praktikplats.

Christofer Brask, planeringschef

Byråerna - Stockholm

Ekonomibyrån

Som praktikant på Ekonomibyrån deltar du i arbetet med research på ämnen, gäster och insamling av material (videointervjuer/sök i arkiv etc) och idé-arbetet i stort. Du hjälper till med en del praktiskt inför och under inspelning av programmen (gäster/rekvisita). Vidare bidrar till publicering online och sociala medier. Vi söker en praktikant som är väl insatt inom ekonomi och med stort intresse/följer aktuella poddar och profiler inom det området.

Ellinor Schang projektledare

Politikbyrån

Som praktikant på Politikbyrån deltar du i arbetet med research på ämnen, gäster och insamling av material (videointervjuer/sök i arkiv etc) och idé-arbetet i stort. Du hjälper till med en del praktiskt inför och under inspelning av programmen (gäster/rekvisita). Vidare bidrar till publicering online och sociala medier. Vi söker en praktikant som är väl insatt i politik och med stort intresse/följer aktuella poddar och profiler inom det området.

Lowe Östberg, projektledare

Utrikesbyrån

Som praktikant på Utrikesbyrån jobbar du som reporter och researcher. Du bidrar till at spåna fram ämnen och hitta grundresearch och bilder till varje program. Dessutom ”researchar” man gäster och intervjupersoner som intervjuas digitalt. Som reporter/researcher får du också lära dig att skriva nyhetsartiklar och klippa video för SVT Nyheter. Eventuellt kan också intervjuer med kamera "ute i fält" förekomma. Vi söker en praktikant som har ett intresse för utrikesjournalistik.

Elinor Schang, redaktör