Tre Guldspadar till SVT - prisas för granskande reportage

Föreningen Grävande Journalister, FGJ delar varje år ut priset Guldspaden till bästa undersökande reportage i åtta olika kategorier. SVT var nominerade i tre kategorier – och blev tilldelade Guldspadar i samtliga. De vinnande bidragen var ”Juristen och de osannolika gåvorna”, ”Skolpengsaffären” och ”Den svenska spermieskandalen”.

SVT hade sammanlagt nio nomineringar Länk till annan webbplats. i kategorierna Etermedia Lokal, Etermedia Riks Dokumentär och Etermedia Riks Nyhet och tog hem en Guldspade i samtliga tre kategorier.

”Juristen och de osannolika gåvorna”

SVT Nyheter Skåne med reportrarna Fredrik Svenningsson och Natalie Medic vann kategorin ”Etermedia lokal” för sin granskning av avslöjande av hur juristen Soheil Naderi Länk till annan webbplats. lurat sina klienter på pengar.

Motivering:För att med listiga metoder ha avslöjat en bedragare som under åratal lurat sjuka och äldre framför ögonen på sanslöst flata myndigheter.

– Átt uthålliga satsningar på bra journalistik belönas är helt fantastiskt, säger Fredrik Svenningsson.

– Vi är så glada och tacksamma för att SVT vill och kan satsa på den här typen av journalistik, säger Natalie Medic.

Bild på vinnarna

Fredrik Svenningsson och Natalie Medic. Foto: SVT

”Skolpengsaffärerna”

SVT Nyheters Lotta Sima, Julia Lindvall, Ida Andersson och Kristina Lagerström fick en Guldspade i kategorin ”Etermedia Riks Nyheter” för ”Skolpengsaffärerna Länk till annan webbplats.”.

Motivering:För att med orubblig envishet har grävt sig bakom skolindustrins framgångfasad och avslöjat hur skattemedel bakar frasiga våfflor”.

– Detta är fantastiskt roligt! Gräva i skolpengen är viktigt inte minst för att det ytterst handlar om tusentals barns och ungdomars framtid. Det som har varit särskilt roligt är att samarbetet i teamet vuxit fram organiskt och att det dessutom är så många andra begåvade och drivna kolleger på SVT: reportrar, fotografer, redigerare, grafiker, redaktörer, videoreportar med flera, på flera håll in landet, som gett det där extra när vi jobbat med det här, säger reporter Kristina Lagerström.

Bild på vinnarna

Julia Lindvall, Lotta Sima, Ida Andersson och Kristina Lagerström. Foto: SVT

”Den svenska spermieskandalen”

Uppdrag gransknings Fredrik Mejster, Nadja Yllner och Lisa Jarenskog fick en Guldspade i kategorin Etermedia Riks Dokumentär för ”Den svenska spermieskandalen Länk till annan webbplats.”.

Motivering:För att gång på gång ha avslöjat den chockerande sanningen om hur barn blev till när läkare lekte Gud

– Det är ju en väldigt ovanlig granskning. Jag har aldrig jobbat med något liknande på Uppdrag Granskning. Det berör människor på djupet. Helt unikt! säger reportagets redaktör Magnus Svenungsson.

 

Bild på vinnarna

Fredrik Mejster, Lisa Jarenskog, Nadja Yllner. Foto: SVT

Priserna delades ut vid Föreningen grävande journalisters (FGJ) grävseminarium i Gävle den 22-23 mars.