Melodifestivalen prisas av regeringen

Idag delades regeringens musikexportpris för 2023 ut. Melodifestivalen fick då hedersomnämnande för insatser av särskild betydelse för svensk musiks internationalisering.

Bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell delar ut regeringens hedersomnämnande till SVT:s vd Hanna Stjärne för Melodifestivalen. Foto: Christine Olsson/TT

SVT:s vd Hanna Stjärne tog emot priset som delades ut av bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell i Blå salen på Utrikesdepartementet.

– Melodifestivalen är hela Sveriges fest. När Sverige är som mörkast och kallast lyser den upp och sprider glädje. Under 60 år har Melodifestivalen varit en plattform för såväl debutanter som etablerade artister och låtskrivare, och genom all musik har Sveriges gemensamma låtskatt vuxit. Jag är glad att Melodifestivalens bidrag till svenskt musikliv och Sveriges musikexport uppmärksammas, säger Hanna Stjärne vd SVT.

Juryns motivering:

Vem trodde någonsin att Sverige idag skulle bli näst bäst i världen på pop? En musikens stormakt? Men det som hände lördagen 6 april 1974 blev den omvälvande starten på en ny epok i detta lilla land. På en och samma dag toppade Blue Swede den amerikanska Billboardlistan och ABBA vann Eurovision Song Contest. Det blev en början på hur Sverige, steg för steg, tog plats på den stora internationella scenen. Först med artister, därefter producenter och kompositörer till dagens tekniska innovationer. Det talas om hur kommunal musikskola, ett folkhemskt grupparbete och entreprenörskap förklarar framgången, men glöm aldrig sångskrivartävlingen ABBA kom ifrån - Melodifestivalen. Vad vore rikets popexport utan den? Sverige har under åren blivit en av de mest framgångsrika länderna genom detta europeiska fredsprojekts historia. Och det handlar inte bara om sju storsegrar för Loreen, Carola och de andra utan om ett perfekt musikmakande som är så eftertraktat att andra nationer i samma tävling bönar efter svensk hjälp, år efter år. Popmusiken är snabbfotad och ständigt föränderlig, men det storverk som påbörjades för 50 år sen i Melodifestivalen fortsätter att växa med Melodifestivalen

Musikexportpriset 2023 tilldelades förra årets vinnare av Eurovision Song Contest, Loreen.

Läs mer om priset Länk till annan webbplats.