SVT:s Iman Tahbaz och Heleen Rebel vann priser vid Årets Bild

SVT:s fotograf Iman Tahbaz vinner Årets Bild i kategorin tv-nyheter. Årets Bilds hederpris 2023 gick till SVT:s klippare Heleen Rebel.

SVT:s fotograf Iman Tahbaz vann Årets BIld i klassen "tv-nyheter" Foto: Pontus Lundahl / TT

SVT:s fotograf Iman Tabhaz tilldelades priset i kategorin ”tv-nyheter” för fotot i klimatreportaget från Coachella-dalen i Kalifornien där tittare får följa invånarnas kamp mot extremhettan – fattiga som rika med motiveringen:

”Med en tydlig dramaturgi och ett näst intill sakligt bildspråk visar fotografen pa ett kraftfullt sätt hur klimatkrisen ökar klyftan mellan rika och fattiga, och hur de redan svaga är de som drabbas hårdast.”

Läs mer och se Iman Tahbaz reportage här på SVT Nyheter: SVT vinner kategorin ”tv-nyheter” i Årets Bild 2023 | SVT Nyheter Länk till annan webbplats.

Hederspris till Heleen Rebel

Heleen Rebel

Årets Bilds hederpris 2023 gick till SVT:s klippare Heleen Rebel som klippt många av dokumentärskaparen Tom Alandhs filmer med motiveringen:

”Pristagaren ser med en egen blick på verkligheten och vårdar samtidigt med stor omsorg materialets röst. Med bidrag från berättaren, intervjuare och fotograf formas berättelser där det genuina intresset för människan alltid lyser starkt. I det lagarbete som det är att skapa dokumentärfilm, har klipparen Heleen Rebel under en lång tid haft en central roll för att slutresultaten har blivit verk av bestående vikt med visuell kraft och respekt som signum.”

Prisutdelning för Årets Bild hölls den 14 mars på Nalen i Stockholm där 20 vinnare i tolv kategorier korades.