SVT-seminarium: Informationskrig – journalistik och verifiering som motståndskraft

Hur väl rustat är Sverige inför informationskrig och påverkanskampanjer? Vad kan samhället och journalistiken göra redan nu för att stärka försvaret? Och hur ser framtiden ut, med tanke på den explosiva AI-utvecklingen och supervalåret 2024? Det är några av frågorna som diskuteras i SVT:s seminarium Informationskrig – journalistik och verifiering som motståndskraft. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Karin Fagerlund, moderator, Andrea Liebman, Myndigheten för psykologiskt försvar, Hanna Linderstål, cybersäkerhetsrådgivare, Oscar Jonsson, Försvarshögskolan och Anne Lagercrantz, vice vd på SVT

Desinformation och påverkanskampanjer pekas ut som ett allvarligt hot mot global stabilitet. Vid SVT:s seminarium diskuteras Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. hoten men också hur journalistiken kan vara en motståndskraft.

Under seminariet intervjuas SVT:s mångårige Rysslandskorrespondent Bert Sundström om sina erfarenheter från att rapportera från Ryssland.

En panel med Oscar Jonsson, forskare i krigsvetenskap på Försvarshögskolan, Anne Lagercrantz, vice vd på SVT, Andrea Liebman, senior analytiker på Myndigheten för psykologiskt försvar samt Hanna Linderstål, cybersäkerhetsrådgivare samtalar om hoten och möjliga lösningar.

Linus Svensson, specialreporter på SVT:s verifieringsdesk, visar metoder och verktyg för verifiering av bilder och information, bland annat från krigen i Ukraina och i Mellanöstern. Anna Careborg, nyhets- och sportdirektör på SVT, talar om det journalistiska grunduppdraget att källkritiskt granska uppgifter, att vara på plats för att kunna skildra det som händer samt att utveckla nya digitala metoder för att avslöja felaktigheter och desinformation.

Moderator är SVT:s programledare Karin Fagerlund och seminariet inleds av vd Hanna Stjärne.

Informationskrig – journalistik och verifiering som motståndskraft. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.