SVT:s Julmiraklet tävlar vid Prix Jeunesse

För första gången tävlar ett svenskt program om, av och med samiska barn på Prix Jeunesse, som äger rum på Bayerischer Rundfunk 24 - 29 maj i München.

Nio internationella jurymedlemmar har bland 406 inskickade program från 52 länder valt ut 84 program att tävla om de prestigefyllda Prix Jeunesse-priserna.

— Det känns lite smått historiskt, nästan så håret ryser på armarna. Vad jag vet är det första gången som ett minoritetsprogram tar sig till final i den här ärorika prestigefyllda tävlingen och dessutom då i den ganska svåra kategorin 7-10 år, non fiction. Det är kul när man vågar chansa på modiga saker och det går hem, säger Ylva Jonsson Sarri, minoritetschef och ansvarig utgivare.

I "Julmiraklet" möter vi en tomte som borde lyssna mer på andra, en renskötartjej som står inför sitt livs äventyr, en handfull skolelever som är på rymmen och turistfamilj som är väldigt oförberedd på vinter i fjällen. Tillsammans med elever från Sameskolorna i Gällivare och Tärnaby har SVT Minoritet skapat en nyskapande julberättelse, där elevernas teckningar, beskrivningar, tankar och idéer ligger till grund för de bilder och karaktärer som AI tar fram.

— Det känns fantastiskt roligt att Julmiraklet är en av finalisterna. Vi ville skapa en berättelse där barnens idéer var viktiga och fick styra. De fick bestämma vad som skulle hända och hur det skulle se ut, och ny teknik kunde hjälpa oss i berättelsen på helt nya, outforskade sätt. Jag är oerhört stolt att vi vågade, säger Maria Viklands, projektledare

SVT är det enda nordiska bidraget i kategorin 7 – 10 Years Non-Fiction, som samlar program från bland andra Taiwan, Portugal, Nederländerna, Argentina, Thailand och Tyskland.

Prix Jeunesse International Festival är världens äldsta tv-festival för barn och unga.