Sommarlov utforskar framtiden

SVT:s klassiker Sommarlov drar i gång måndag 10 juni med programledarna Malin Olsson, Alex Hermansson, Ida On, Adrian Alebo Andersson, Angelika Prick och nykomlingen Ellen Särnevång. Varje år har Sommarlov ett tema som går som en röd tråd genom programmet och i år handlar det om framtiden.

Foto: Mattias Ankrah/SVT.

Karaktären Chefen har galopperande framtidsångest och har byggt norra Europas säkraste säkerhetsvalv för att skydda sig själv från allt elände i världen. Sommarlovs programledare och alla tittare ska försöka muntra upp honom genom att göra tvärtom; att tillsammans vara positivt nyfikna på framtiden genom att utforska och fantisera om den.

Idén om att utforska framtiden på ett positivt, lekfullt och nyfiket sätt kommer från programledarna själva som förstått att många barn oroar sig över framtiden:

– Det känns som barn idag behöver peppas lite extra för att kunna drömma fritt och stort om framtiden. I sommar ska vi utforska framtiden på ett lekfullt sätt. Allt från spännande uppfinningar, till framtidens kläder, återbruk och rymdbesök. Vi hoppas få i gång barnens fantasi kring framtiden och peppa dem med positivitet. Det känns viktigt att ge barn hopp och framtidstro, säger Malin Olsson.

Årets Sommarlov blir självförsörjande på el med hjälp av ett stort hamsterhjul. Sommarlovsgänget presenterar en smarthatt som ger roliga idéer, testar framtidens OS-grenar och bjuder in gäster som på olika sätt nosar på nya, framtida lösningar. Barnen kan skicka in framtidsidéer, frågor till artisterna, musikvideos och hjälpa till att ladda sommarlovsbatteriet via Duo-appen.

Som vanligt bjuder Sommarlov på skratt, lek, utmaningar och artistbesök på fredagar. Spöket Lazlo dyker upp varje vecka med både fläskiga spökhistorier och en Lazlolajbanslåda och mot slutet av sommaren kommer höjdpunkten då det avslöjas vem

som är Sommarskuggan nr 9!

Sommarlovs nya programledare Ellen Särnevång är pepp inför sommaren:

– Att få vara ny programledare för Sommarlov känns verkligen som en barndomsdröm. Att gå från att sitta i publiken som 9-åring till att plötsligt få stå framför kameran vid 21 års ålder är en overklig känsla. Kanske finns det någon precis som jag med en framtidsdröm om att få programleda, och till dem vill jag säga: ”i framtiden är allt möjligt, för din framtid skapar du själv!”

Sommarlov är också ett populärt event där cirka 150 000 besökare tar del av inspelningarna under en sommar. I år startar eventet tisdag 11 juni då första artistgästen besöker inspelningen. Sommarlov har sänts i SVT sedan 1978.

Sommarlov har premiär måndag 10 juni och sänds varje dag på SVT Barn och SVT Play fram till fredag 16 augusti