Johanna Gårdare ny dramachef på SVT

Johanna Gårdare, omvärldsstrateg och tidigare programchef på SVT, blir ny programchef för SVT Drama.

Johanna Gårdare blir ny dramachef på SVT

Johanna Gårdare blir ny dramachef på SVT. Foto: Alma Bengtsson/SVT

Det är nu klart att Johanna Gårdare blir ny dramachef på SVT. Hon får ansvar för dramautbudet och för SVT:s satsningar på svensk film. I rollen ingår att både strategiskt och kreativt leda utvecklingen av SVT Drama.

- Johanna Gårdare är en mycket erfaren, klok och driven publicistisk ledare. Hon har stor erfarenhet av att utveckla både högkvalitativt utbud och kreativa arbetssätt. Jag är glad för att hon nu tar ansvaret för SVT:s framgångsrika dramautbud och samarbetet med produktionsbolagen, säger Michael Österlund, divisionschef för programdivisionen på SVT.

SVT satsar stort på ett brett utbud av dramaserier varje år och är därmed en viktig motor i tv-produktionsbranschen i Sverige. SVT satsar även 100 miljoner kronor om året på svensk film, som når en stor publik på SVT Play.

- Vi är stolta över bredden i SVT:s dramautbud - från populära serier som Bonusfamilen och Tunna blå linjen till klassiker som Händelser vid vatten och nyskapande dramatik som Smärtpunkten. Det blir Johanna Gårdares uppgift att tillsammans med de bästa upphovspersonerna se till att publiken alltid hittar de mest spännande svenska filmerna och dramaserierna hos SVT även framåt, säger Eva Beckman, programdirektör.

Johanna Gårdare har tidigare arbetat som programchef för barn, unga & familjedrama på SVT samt suttit i SVT:s ledningsgrupp för långfilm. Hon har en bakgrund som producent inom både dokumentär- och kulturgenren och har de senaste åren arbetat med ledarskap av större företagsövergripande strategiska processer, bland annat arbetet att ta fram SVT:s nya företagsstrategi.

- Jag är både glad och hedrad över att få kliva in i den här rollen – det är ju ett av branschens mest spännande uppdrag! Särskilt spännande i en tid som nu med intensiv utveckling av både omvärld, bransch och tekniska förutsättningar. Det finns hopp om att det ekonomiska stålbadet lättar under nästa år, men SVT:s roll som stabil beställare av kvalitativt svenskt drama och att vara den bästa samarbetspartnern för hela film-och tv-branschen är fortsatt lika viktig. Och i alla tider finns behovet av starka berättelser som tändstål för känslor. Drama ska utmana, roa, trygga och engagera! Jag hoppas i min nya roll kunna bidra med bra förutsättningar för det, säger Johanna Gårdare.

Johanna Gårdare tillträder som dramachef den 1 december. Hon efterträder Anna Croneman som i februari utsågs till vd för Svenska Filminstitutet. Fram till den 1 december är Göran Danasten tf dramachef.