EU-valet i SVT – utfrågningar, debatter och Valkompassen  

Den 9 juni är det EU-val och SVT storsatsar både i tv och online. Det blir debatter, utfrågningar och en stor valvaka. I SVT Nyheters app finns även Valkompassen där man får koll på vilka partier som bäst matchar ens egna åsikter.   

Programledare i EU-valsprogrammen: Anna Hedenmo, David Boati, Anders Holmberg och Camilla Kvartoft Foto: Janne Danielsson/SVT

SVT laddar upp för en bred och omfattande bevakning av valet till EU-parlamentet den 9 juni. Det blir en rad specialsatsningar både i tv och online.

- SVT satsar stort på bevakning och granskning av EU-valet. Vårt utbud kommer att vara brett, från förklarande och guidande journalistik som SVT:s valkompass, till granskande och ansvarsutkrävande utfrågningar av toppkandidater. Och självklart följer man själva rösträkningen bäst i SVT:s klassiska valvaka, med vår stora vallokalsundersökning och Fouad Youcefi med valskärmen, säger Michael Kucera, programchef och ansvarig utgivare på SVT Nyheter.

I SVT Nyheters app finns Valkompassen som matchar ens egna åsikter med partiernas och kandidaternas i de frågor som finns med i kompassen. Fokus i valkompassen ligger på sakfrågor som är aktuella, partiskiljande och så lätta som möjligt att ta ställning till. Matchningen mot partier och kandidater är ett sätt att ge väljarna ett bättre beslutsunderlag inför valet.

Det första specialprogrammet om EU-valet är Toppkandidaterna, där väljare ställer sina frågor till fyra av partiernas toppkandidater öga mot öga, i direktsändning. Det första programmet sänds från Umeå den 15 maj kl 20 och där deltar toppkandidaterna Alice Bah Kuhnke (MP), Heléne Fritzon (S), Karin Karlsbro (L) samt Alice Teodorescu Måwe (KD). Det andra programmet sänds från Malmö den 22 maj kl 20 och där medverkar toppkandidaterna Jonas Sjöstedt (V), Tomas Tobé (M), Charlie Weimers (SD) samt Emma Wiesner (C). Programledare är David Boati och Anna Hedenmo.

I Utfrågningen intervjuas samtliga svenska EU-partiers toppkandidater av programledarna Anders Holmberg och Camilla Kvartoft. Det första programmet sänds den 26 maj kl 20 och turordningen, som har lottats, ser ut så här:

  • 26 maj Emma Wiesner (C)
  • 27 maj Alice Bah Kuhnke (MP)
  • 28 maj Jonas Sjöstedt (V)
  • 29 maj Heléne Fritzon (S)
  • 2 juni Alice Teodorescu Måwe (KD)
  • 3 juni Charlie Weimers (SD)
  • 4 juni Tomas Tobé (M)
  • 5 juni Karin Karlsbro (L)

Två dagar före valsöndagen är det Slutdebatt i SVT. I direktsändning möts samtliga åtta toppkandidater för att diskutera de hetaste frågorna. Programledare är David Boati och Anna Hedenmo. Fredagen den 7 juni i SVT.

Den 9 juni sänder SVT direkt hela dagen och klockan 20 startar den stora Valvakan där Anders Holmberg och Camilla Kvartoft är programledare. SVT:s omfattande vallokalsundersökning, Valu, redovisas kl 21. Fouad Youcefi redovisar valresultaten i ”Fouad-skärmen”. Under valvakan 2022 blev Fouad och touchskärmen stora publikfavoriter.

Utöver specialsatsningarna bevakas EU-valet i exempelvis Politikbyrån och i SVT:s ordinarie nyhetsutbud. Redaktionen för Nyheter på lätt svenska publicerar nyheter för människor med annat modersmål än svenska och för svensktalande som vill ha tydliga nyheter. SVT:s nyhetsprogram på minoritetsspråk Uutiset, Ođđasat och Nyhetstecken publicerar också nyheter om EU-valet på finska, samiska och teckenspråk.