Lilla Aktuellt tilldelas Brispriset 2023

Bris delar vartannat år ut ett pris till någon eller några som har gjort extraordinära insatser för barn - tidigare pristagare är bland andra Astrid Lindgren och Drottning Silvia. I år får Lilla Aktuellt priset för att de sedan 1993 har agerat för barns rätt till korrekta nyheter av händelser, som sker både internationellt och nationellt.

Kristoffer Fransson, programledare, Josephine Hattevig, projektledare, Linus Valberg, programledare, Pequenina Sipilä, planeringsredaktör och Lizette Edfeldt, programledare. Pojken på bilden heter Elis, och det är hans kollage som har inspirerat till årets Brisprisstatyett. Fotograf: Fredrik Stål

– Vi är stolta och glada över att få det här priset och att vårt arbete uppmärksammas. Vi har alltid barnen i fokus och särskilt i de här tiderna känns det extra viktigt att finnas där för dem, säger Josephine Hattevig, projektledare på Lilla Aktuellt.

Juryns motivering:

“Som en av få mediekanaler vänder sig Lilla Aktuellt direkt till barn. Programmet har sedan 1993 agerat för barns rätt till korrekta nyheter av händelser som sker både internationellt och nationellt. Lilla Aktuellts rapportering är alltid inkluderande och anpassad till målgruppens nivå och prioriterar källkritik för att säkerställa att nyheterna är korrekta och pålitliga.

Programmets reportrar närvarar vid politiska partiers pressträffar och intervjuar makthavare, som har uppdraget att förklara sina budskap och beslut på ett sätt som är begripligt för barn. Lilla Aktuellt är tillgängligt för barn oavsett var de bor i landet, och programmet kan ses i SVT Play, SVT Barn och Lilla Aktuellt Skola finns även i UR Play. Lilla Aktuellt är även på plattformar där barn finns. Detta gör att Lilla Aktuellts nyhetsrapportering alltid finns tillgänglig för alla barn.”

Lilla Aktuellt är ett samarbete mellan SVT och UR.