Specialsändning: Lilla Aktuellt för vuxna

Krig, gängvåld, terrorhot, klimat- och ekonomikris. Hur pratar man med barn om svåra nyheter? Hur mycket ska vi vuxna berätta? Vad möter barnen själva i sina mobiler? I en specialsändning vänder sig Lilla Aktuellt för första gången till föräldrar och andra vuxna med barn i sin närhet.

Programledare Nora Fazel Abdollatif och Pelle Nilsson

I den här specialsändningen har Lilla Aktuellt samlat ett flertal experter inom olika områden för att kunna hjälpa till att svara på den stora frågan: Hur pratar vi med barnen om svåra nyheter?

— Vi möts varje dag av ett nyhetsflöde som till stor del är mörkt och tungt. Det kan vara svårt för oss vuxna att ta in och hantera alla nyheter vi möts av – och ännu svårare för barnen. Vi måste därför kunna hjälpa barnen att förstå vad som händer och förklara när de undrar över händelser i världen och i vårt samhälle. Hur gör man det på bästa sätt? Vi hoppas kunna ge alla vuxna, som har barn i sin närhet, verktyg och hjälp på vägen i det här programmet. Lilla Aktuellt är till för barnen och i förlängningen är ju även den här specialsändningen det, säger Josephine Hattevig, projektledare för Lilla Aktuellt.

Medverkande är:

I Lilla Aktuellts återkommande chattar delar barn sin oro för skjutningar. Magnus Nilsson, kommunpolis i Järfälla, ger sin bild av gängvåldet och svarar på hur man kan möta barnens oro – och föräldrars oro för att ens barn ska hamna snett.

Psykologerna Björn Hedensjö och Reyhaneh Ahangaran svarar på hur barn påverkas av att ta del av det dystra innehållet och hur man som vuxen bör hantera det.

Kriget mellan Israel och Hamas har lett till att konflikter blossat upp mellan elever i klassrum här i Sverige. Björn Westerström, utvecklingssekreterare på Malmö Stad delar med sig av hur han jobbar för att motverka polarisering i skolor.

Elin Jönsson och Samir Abu Eid är inte bara SVT:s korrespondenter utan också föräldrar. Vi är vana vi att se dem rapportera från krig och konflikter, men hur berättar de för sina egna barn om vad de upplever på fältet?

Ska man stänga av och undvika nyheterna? Den frågan diskuterar Tobias Wahlqvist, författare till boken ”Skippa nyheterna”, och Karin Ekman, publiceringschef på SVT Nyheter.

Moa Eriksson Krutrök, forskare och expert på Tiktok, ger exempel på inlägg som sprids på plattformen och för- och nackdelar med att vem som helst kan publicera innehåll snabbt och enkelt.

Sverige är i lågkonjunktur. Hur berättar man för barnen om att pengarna inte räcker till? Och hur ska man som vuxen tänka för att få pengarna att räcka? Magnus Hjelmer, vardagsekonom på ICA-banken ger tips.

Det är mörka tider, men det sker också framsteg i världen. Emma Frans, doktor i epidemiologi, listar några av ljusglimtarna som vi kan ta med oss.

Programledare är Nora Fazel Abdollatif och Pelle Nilsson.

Lilla Aktuellt för vuxna sänds tisdag 12 december kl 21.00 i SVT1 och i SVTPlay