Fria ordets dag våren 2024

SVT, Sveriges Radio, UR och lokaltidningar runt om i landet bjuder tillsammans in barn som går i sexan till en gratis digital lektion om yttrandefrihet, källkritik och sociala medier.

Under Fria ordets dag får de deltagande eleverna tips och exempel på vad som är sant eller falskt och hur man vet ifall man kan lita på en nyhet. Under lektionen får klasserna möta bland annat journalisten Åsa Larsson som är expert på källkritik i UR:s serie Källkoll, SR:s journalist Sam Edwards från Syrien som berättar om sina erfarenheter av att vara journalist i ett land där yttrandefrihet inte är en självklarhet. Eleverna får också möta journalister från de olika lokala tidningsredaktionerna från sina städer. Lektionen leds av välkända programledare från Lilla Aktuellt.

Fria ordets dag presenterades i sin nuvarande digitala form hösten 2021 och intresset har växt rekordartat sedan starten. Under hösten 2023 hade lektionen 760 medverkande klasser och alla datum och orter blev därmed helt fullbokade. I vår finns en ny chans för sjätteklassare att medverka i Fria ordets dag. Se aktuella orter och datum nedan.

Läs mer och anmäl din klass här! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Datum och orter våren 2024

23 januari
Skåne

24 januari
Skåne och Halland

25 januari
Småland

30 januari
Stockholm

31 januari
Stockholm

1 februari
Gävleborg, Dalarna, Jämtland och Härjedalen

6 februari
Göteborg

7 februari
Värmland, Dalsland och Närke

8 februari
Västerbotten och Västernorrland