Lilla Sportspegeln fyller 40 år!

Lilla Sportspegeln visades för första gången i TV2 den 5 september 1983 och firar därmed 40 år!

I hela 40 år har SVT sänt Lilla Sportspegeln

När Lilla sportspegeln startade var det ett halvtimmeslångt sportmagasin med reportage och tävlingar, där barn och ungdomar deltog. Många minns kanske den klassiska tävlingen där deltagarna först fick svara på frågor om sport och sedan kasta bollar i hål för att vinna priser.

Programmet gjordes och görs fortfarande av SVT Sports redaktion, då var det ett sportprogram för barn och ungdomar med bland andra Jan Svanlund, Christer Ulfbåge, Jacob Hård, Jane Björck och Artur Ringart som programledare. Anledningen till att man startade Lilla Sportspegeln var att man ville erbjuda sportintresserade barn sportnyheter från veckan då många inte fick stanna uppe och titta på Sportnytt och Sportspegeln som gick ganska sent på kvällen.

År 2010 presenterade man de tre nya programledarna Stephan Yüceyatak, Cecilia Ingman och Maria Wallberg.

Signaturmelodin "You Can Always Be Number One" (även Sport Goofy Theme), komponerad 1983 av Dale Gonyea och insjungen av Lora Mumford, användes fram till 1993 års 10-årsjubileum. Då bytte man till en svenskspråkig version – "Du kan alltid bli nummer ett" – insjungen av en ung Robin Carlsson (Robyn).

Den 30 november 2017 sändes sista Lilla Sportspegeln som ett eget program i tv-tablån. Därefter blev programmet ett inslag i Lilla Aktuellts sändningar och har nu SVT Play och Barnplay som huvudplattform.

Nu fyller Lilla Sportspegeln fyller 40 år – grattis! Hur firar ni detta?

– Vi firar tyvärr inte med en stor gala på Cirkus som vi gjorde när programmet fyllde 10 år! Men vi frossar i nostalgi-klipp från Lillas historia idag på alla våra plattformar: SVT Play, Barnplay och i olika tv-sändningar. Våra tidigare programledare bjuder på deras bästa minnen från Lilla Sportspegeln. Sen äter vi ju förstås tårta och turnerar runt med vår bollkastningsvägg under hela dagen! I morse lät vi programledarna för morgonstudion kasta bollar i studion, säger Helena Bäckman, projektledare på SVT Sport.

Här hittar du flera härliga nostalgiklipp från Lilla Sportspegeln genom åren. Länk till annan webbplats.